Kuva: Alastek
Luovuus

91-vuotias muotoilija suunnitteli itselleen seniorituolin, jonka teollinen tuotanto alkoi tänä syksynä Lahdessa

30.9.2024 8:51
Mikko Perttunen
Tuolin esiaste syntyi jo 1980-luvulla.

Uransa aikana lukuisia tuoleja suomalaisten arkeen suunnitellut Yrjö Kukkapuro suunnitteli itselleen seniorituolin, jonka teollinen tuotanto on nyt alkanut Lahdessa.

Heikentynyt terveydentila on viime vuosina vienyt edelleen aktiivisesti työskennelleen Kukkapuron jalkavoimia. Arkitoimet normaalikorkuisella tuolilla ovat tulleet koko ajan hankalammiksi.

Tuolin esiaste syntyi jo vuonna 1987. Tuolloin 54-vuotias Kukkapuro sai tehtäväkseen suunnitella hoivaympäristöön sopivia kalusteita ruotsalaiseen Huddingen sairaalaan. Eräs prototyyppi jäi projektissa toteuttamatta, mutta ideasta jalostuneella, vain omaan käyttöön suunnitellulla tuolilla Kukkapuro on istunut kotonaan Kauniaisissa jo vuosia.

Parin viime vuoden aikana viimeisetkin funktionaaliset kysymykset on saatu ratkottua niin, että tuoli on voitu viedä teolliseen tuotantoon ja sitä kautta myös muiden saataville.

YK91 Senior -tuolin tuotantokumppanina on ikäystävälliseen muotoiluun erikoistunut Alastek, jonka omistaa Summanen Oy.

Lue myös: Finnish Design Shop lanseeraa ensimmäisen oman mallistonsa: ”Suomalainen muotoilu on perinteisesti ollut funktionaalista, mutta hetkittäin hieman ryppyotsaista”

Lue myös: Lahti rakennutti viisi design-asuntoa järvinäköalalla – yhden talon koko kenkälaatikon luokkaa

MAINOS