Eilisiltana Helsingissä AI Finlandin ja Business Finlandin järjestämä AI-gaala jakoi palkintoja vuoden tärkeimmille tekoälyhankkeille ja -toimijoille.
Maaliskuussa 2024 perustetun AI Finland -verkoston tavoitteena on lisätä tekoälyn soveltamista ja kehittämistä Suomessa. Verkostosta kiinnostuneeksi on ilmoittautunut jo yli 400 yritystä.
Vuoden tekoälytekona palkittiin Minna Learningin ja Helsingin yliopiston Elements of AI -verkkokurssi. Tuomaristo piti kurssia yhtenä suurimmista tekoälyyn liittyvistä teoista, joita Suomessa on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Elements of AI:lla on yli 1,4 miljoonaa opiskelijaa ympäri maailmaa. Se on tuomariston mukaan onnistunut demokratisoimaan tekoälyosaamista globaalisti ja nostanut Suomen keskeiseksi toimijaksi tekoälyopetuksen kansainvälisessä kentässä.
Ehdokkaita eri palkintokategorioissa oli yhteensä 139. Tuomariosta johti Withsecuren perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.
Vuoden tekoälyteko: Minna Learning Oy ja Helsingin yliopisto – Elements of AI-verkkokurssi
Vuoden yhteiskunnallinen vaikuttaja tekoälyn saralla: Petri Myllymäki, Helsingin yliopisto, FCAI, HIIT
Vuoden tekoälytutkija: Arno Solin, Aalto-yliopisto
Vuoden luova tekoälytoteutus: Helsingin yliopisto – Serendip, elämyksellinen tapa oppia kestävyydestä
Vuoden tekoäly-startup: Confidential Mind Oy – Ohjelmistoalusta, joka mahdollistaa generatiivisten työkalujen käytön sensitiivisiin tietoihin
Vuoden tekoäly-scaleup: Relex Oy – Tekoälytoteutus kaupan alan optimointiin
Vuoden tekoälykäyttötapaus teollisuudessa: Nokia Oyj, SK Telecom, NTT, NTT DOCOMO – AI-pohjainen 6G-ilmarajapinta
Vuoden tekoälykäyttötapaus terveydenhuollossa: Optomed Oyj – Silmänpohjakamera AI-yhteydellä
Vuoden tekoälykäyttötapaus asiakaskokemuksessa: F-Secure Oyj – AI-pohjainen tekstiviestisuojaus
Vuoden datatalousinnovaatio: Telia Finland Oyj – Crowd Insights, tietoa väkijoukkojen liikkumiskäyttäytymisestä mobiilidataan perustuen