Brändit

"Asetelma kuin Daavidilla ja Goljatilla" – Punamusta Median viimeviikkoinen nimenmuutos suututti samankaltaisella nimellä toimivat suomalaisyritykset

10.9.2024 12:13
Mikko Perttunen
Rekisteröinti voidaan kumota tuomioistuimessa.

Punamusta Media ilmoitti viime viikolla muuttavansa nimensä Rebl Groupiksi. Nimen taustalla on paitsi ”kirjoitusvirheinen” versio englannin sanasta rebel eli kapinallinen myös mediatalon vanhaan nimeen viittaavat värit punainen ja musta – red ja black.

Sosiaalisessa mediassa nousi kuitenkin nopeasti häly, kun esimerkiksi S-ryhmän Suomalainen Menestysresepti -kilpailun voittanut helsinkiläinen valmisruokayritys Rebl Eats kertoi pettyneensä siihen, että media-alan pörssiyhtiö ottaa käyttöönsä vastaavan nimen.

Helsingin Sanomat kertoo, että myös Jyväskylässä toimiva kierrätys­vaate­liike Rebel Group on närkästynyt entisen Punamusta Median nimenmuutoksesta.

Lue myös: Punamusta Media on nyt Rebl

Rebl Eats vertaa Linkedinissä tilannetta Daavidiin ja Goljatiin.

”Kun kuluttajat, työnhakijat tai asiakkaat nyt Googlaavat Rebl-sanalla, joka toinen hakutulos osoittaa Punamustaan”, yrityksen päivityksessä kerrotaan.

Rebl Eats myös kertoo, että Rebl Group kertoi elintarvikeyritykselle sähköpostilla tuoreesta muutoksesta ja ehdotti, että Rebl Eats voisi alkaa ostaa heidän palveluitaan.

HS:n haastatteleman Rebl Eatsin perustaja Valerie Asunnan mukaan asia on aiheuttanut jo sekaannuksia. Yritys on esimerkiksi saanut onnitteluviestejä pörssiin listautumisesta.

Yle kertoo, että Rebl Eats on jo lähtenyt taisteluun suojatakseen Rebl-nimensä. Se jätti torstaina tavaramerkin rekisteröintihakemuksen Patentti- ja rekisterihallitukselle Rebl-tavaramerkistä. Rekisteröimällä tavaramerkin omistaja saa yksinoikeuden merkin käyttöön tiettyjen tavaroiden ja palveluiden yhteydessä.

Rebl Group vetoaa sen sijaan siihen, että kaikki yritykset toimivat eri toimialoilla. PRH ei myöskään nähnyt rekisteröintihetkellä asiassa ongelmaa. Samannimisyyttä esiintyy suomalaisissa yrityksissä muutenkin – oleellista on, etteivät ne toimi samalla alalla.

PRH:n lakimies Henrik Räihä kertoo HS:lle, että Rebl Eatsin ja Rebel Groupin omistajilla on mahdollisuus haastaa Rebl Group markkinaoikeuteen, jos yritykset kokevat, että yhtiön uuden nimen rekisteröinti on lain vastainen ja siitä aiheutuu haittaa. Rekisteröinti voidaan nimittäin kumota tuomioistuimen päätöksellä.

MAINOS