Kuvassa vasemmalta Milla Harju, Inca Paatela ja Anita Jarrah. Kuvat: Haastateltavien kotialbumit
Ilmiöt

🔍 Etäkouluttamista sähkökatkon keskellä ja Bolt-kuskista asiakas – tällaista on suomalaisten markkinointialan yrittäjien arki ulkomailla

19.2.2024 9:23
Mitra Vasara
Milla Harju, Inca Paatela ja Anita Jarrah työskentelevät joustavilla aikatauluilla - kukin omalla tyylillään.

🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempiä, taustoittavia ja päivittäisestä uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Markkinointialan tehtävät eivät useinkaan vaadi läsnäoloa toimistolla, mikä mahdollistaa joustavia ratkaisuja työaikojen ja -tilojen suhteen. Markkinointiuutiset haastatteli sähköpostitse kolmea markkinointialan ammattilaista, jotka työskentelevät ulkomailta käsin suomalaisille yrityksille. Milla Harju, Inca Paatela ja Anita Jarrah työskentelevät omissa yrityksissään. Paatela on lisäksi kokopäivätöissä markkinoinnin tehtävissä. 

”Koko Gili Airin saari oli pimeänä, kun vedin somemarkkinointi-koulutusta Suomeen co-working -tilan nurkassa”

Milla Harju

Milla Harju perusti markkinointialan yrityksen muutaman tuhannen euron puskurin voimin, kun hänen määräaikainen työsopimuksensa Suomessa tuli päätökseen kesällä 2022.  

Harju oli haaveillut paikkariippumattomasta työstä jo pitkään, ja yrittäjänä hän pääsi kokeilemaan sitä ensimmäistä kertaa tehdessään muutaman viikon pituiset reissut Portugaliin ja Albaniaan.

Työskenneltyään yrittäjänä reilun vuoden, Harju päätti lähteä pidemmäksi aikaa ulkomaille poikaystävänsä kanssa syyskuussa 2023. Poikaystävä sai opiskelupaikan suomalaisesta ammattikorkeakoulusta, jossa opinnot sai suorittaa täysin etänä.

– En suunnitellut lähtöä töiden kannalta kovinkaan paljon, Työni on ollut koko yrittäjyyden ajan sellaista, että voin tehdä sitä mistä tahansa, kunhan on toimiva nettiyhteys., Harju kertoo.

Joitakin valmisteluja täytyi kuitenkin tehdä. Harju vuokrasi asuntonsa, jonka hän jakoi poikaystävänsä kanssa. Pari myös varasi ensimmäisen kuukauden majoitukset etukäteen. He halusivat kierrellä Aasiaa, eivät asettua pidemmäksi aikaa tiettyyn paikkaan. 

– Olimme jo aikaisemmin päättäneet viettää syyskuun Etelä-Koreassa ja Japanissa. Sieltä jatkoimme Kaakkois-Aasiaan, koska eläminen siellä on todella edullista. Jouluksi ja uudeksivuodeksi palasimme Suomeen, ja tammikuun puolivälissä matkustimme Kolumbiaan, sillä halusin kokea eteläamerikkalaisen kulttuurin ja opiskella espanjaa, Harju sanoo.

Teen töitä noin viisi tuntia päivässä.

Harju työskentelee keskimäärin viisi tuntia päivässä. Hän tekee pääosin sisältömarkkinointia, esimerkiksi somemanagerointia ja sisällöntuotantoa eri kanaviin. Lisäksi Harju järjestää sisältömarkkinoinnin koulutuksia yrittäjille sekä suunnittelee kotisivuja.

– Minulla on muutama pidempiaikainen yritysasiakas ja joitakin lyhyempiä asiakassuhteita. Omaa yritystäni markkinoin Instagramissa, Linkedinissä, uutiskirjeissä sekä maksuttomien webinaarien avulla. Aikaero tuo toisinaan pieniä haasteita asiakastapaamisten ja koulutusten järjestämiseen, mutta yritän olla itse joustava, Harju kertoo.

Harjulla on osoite Suomessa ja hän maksaa verot, arvonlisäverot ja muut maksut Suomeen. Tämän vuoden pariskunta aikoo luultavasti viettää reissuelämää ja palaa tämän jälkeen Suomeen. Sen jälkeen pari suunnittelee tekevänsä joko lyhyempiä matkoja ulkomaille tai elävänsä reissuelämää asuntoautossa.

Koska Harju tienaa Suomen palkkatason mukaan, matkakohteiden alhainen hintataso mahdollistaa pariskunnalle elämyksiä. He ovat esimerkiksi käyneet laitesukelluskurssin Thaimaassa ja kokeilleet varjoliitämistä Indonesian Lombokilla.  

Reissaamisen varjopuoleksi Harju kokee pysyvien ja syvien ystävyyssuhteiden muodostamisen. Harju kokee myös uuvuttavana paikanvaihdokset, joiden yhteydessä kaikki tavarat pitää kuljettaa mukanaan, sekä sen, että elämä pitää jatkuvasti aloittaa alusta.

Harju kertoo etätyön haasteista Indonesiassa:

– Olimme Gili Air -saarella viikon. Nettiyhteydet toimivat siellä monessa paikassa hyvin, mutta saarella oli usein sähkökatkoja. Minun piti yhtenä iltana pitää koulutus parille yrittäjälle, kun sähkökatko osui juuri siihen aikaan ja kesti yllättävän pitkään. Saarella oli ihan pilkkopimeää, mutta onneksi mobiilidatan kautta sain netin toimimaan. Pidin sitten koulutuksen täysin pimeässä. Minulla oli slaidit valmiina, joten pimeys ei onneksi hirveästi haitannut. Oli vain huvittava tilanne, kun koko saari oli ihan pimeänä ja itse vedin somemarkkinointi-koulutusta Suomeen pimeän co-working -tilan nurkassa. Mutta tästäkin selvisin ja sain koulutuksen pakettiin!

MAINOS

”Suomessa minulla ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia kehittää ammattitaitoani markkinointialalla”

Inca Paatela

Inca Paatela muutti Tallinnaan viime vuonna haaveiltuaan ulkomailla työskentelystä useamman vuoden ajan. Hän oli aikaisemmin työskennellyt digimarkkinoinnin asiantuntijatehtävissä niin in-house-tiimeissä kuin markkinointitoimistoissakin. Lisäksi Paatela oli toiminut päivätöidensä ohella markkinointialan freelancerina vuodesta 2017 alkaen.

Viime vuoden lopulla Paatela alkoi hakea töitä ulkomailta ja kertoo päässeensä kymmeniin työhaastatteluihin. Nyt hän on päivätöissä markkinoinnin asiantuntijana Tallinnassa. Paatela toimii edelleen myös osa-aikaisena markkinoinnin freelancerina.

– Muutto ulkomaille sujui luontevasti. Olin jo pidemmän aikaa kokenut, että Suomessa minulla ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia kehittää ammattitaitoani markkinoinnin alalla. Halusin selvittää, mitä kansainvälinen kenttä voisi tarjota, Paatela kertoo. 

Eihän Tallinnaa turhaan kutsuta Baltian startup-pääkaupungiksi. 

Paatela alkoi säästää muuttoa varten hyvissä ajoin varautuakseen yllättäviin tilanteisiin. Hän myi myös kaiken omaisuutensa ennen lähtöään ja hankki Tallinnasta vuokra-asunnon kalustettuna.

– Työtilanteeni on nyt minulle ihanteellinen. Saan toteuttaa osaamistani niin päivätöissä asiantuntijana kuin markkinoinnin freelancerina. Markkinointialalla on helppo perustaa oma yritys päivätöiden oheen ja tehdä keikkaa freelancerina, Paatela sanoo. 

Paatela käy usein Helsingissä tapaamassa ystäviään ja perhettään.

– Päivätyö tuo varmuutta ja turvaa ulkomailla asuessa. Oma yritykseni ei tuota vielä niin paljon, että pystyisin työskentelemään vain itselleni, mutta se on tulevaisuuden tavoitteeni, Paatela kertoo.

Viron ilmapiirin Paatela on kokenut inspiroivana.

– Virossa on paljon yrittäjyyteen kannustavampi ilmapiiri kuin Suomessa. Täällä toinen yrittäjä tukee toista yrittäjää. Lisäksi Virossa on kansainvälisempi toimintamalli tehdä liiketoimintaa. Yrityksiä palvellaan heti alusta alkaen englannin kielellä. Eihän Tallinnaa turhaan kutsuta Baltian startup-pääkaupungiksi. En ole törmännyt vielä suuriin haasteisiin yrittäjänä Virossa. Toki täällä ei ole samoja joustavia yritysmalleja, kuten Suomessa kevytyrittäjyys. Lisäksi täällä tulee olla muutama tuhat euroa varoja yrityksen perustamiseen, Paatela toteaa.

Töitä mieluummin kuin Netflixiä 

Paatelan päivätyöhön kuuluu muun muassa maksetun mainonnan tuottamista, hakukoneoptimointia ja sisältösuunnittelua eli perinteisiä digimarkkinointiasiantuntijan työtehtäviä. Suurin osa Paatelan vapaa-ajasta menee freelancerin töissä. Päivätöissä Paatela on 37,5 tuntia viikossa. Hänellä on myös freelancer-sopimustyö, johon hän käyttää noin 15–20 tuntia kuukaudessa. Oman yrityksen työtunteja Paatela ei edes laske, mutta sanoo olevansa töissä ”lähes koko ajan”.

– Markkinointi on intohimoni. Jos minun pitää valita, katsonko Netflixiä vai teenkö töitä, niin valitsen aina työt. Koska työskentelen 90-prosenttisesti etänä, ei työn kuormittavuutta ole juurikaan. Tämä tapa työskennellä sopii minulle, koska olen aikaisemmissa työpaikoissani Suomessa palanut loppuun. Nyt minusta tuntuu, että elämäni kulkee hyvässä balanssissa, Paatela kertoo.

Oman yrityksensä asiakkaat Paatela on löytänyt suurimmaksi osaksi suosittelujen kautta. Lisäksi hän hyödyntää hakukoneoptimointia ja maksettua mainontaa uusasiakashankinnassa. Koska Paatelalla on kasvutavoitteita yrityksensä suhteen, pohtii hän jatkuvasti uusia tapoja tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.

– Suunnittelen yrityksen siirtämistä Viroon nyt, kun asun täällä. Suurin osa asiakkaistani toimii Suomessa, joten paperityöt ja verot hoituvat edelleen Suomeen. En ole ainakaan vielä kokenut yhtälössä haasteita, Paatela toteaa.

Intohimo markkinointiin johti Paatelan myös yllättävään asiakashankintaan.

– Kerran Bolt-kuski tuli hakemaan minua satamasta. Aloimme jutella niitä näitä matkalla. Kuski kertoi omasta startup-yrityksestään ja haasteista sen markkinoinnissa. Kun hän kuuli, että olen alan yrittäjä, sovimme jatkoa keskustelulle. Nykyisin tämä samainen Bolt-kuski on yritykseni asiakas. Markkinoinnin avulla pystyin auttamaan hänen startup-yritystään kasvamaan niin, että hän ei enää työskentele Bolt-kuskina, vaan on onnistunut jo palkkaamaan muutaman uuden työntekijän. Olen todella iloinen, että olen saanut olla osa hänen yrityksensä kasvutarinaa.

”Ensimmäiset viisi vuotta koin, että kaikki on vain väliaikaista”

Anita Jarrah

Anita Jarrah muutti Viroon vuonna 2014. Hän oli tehnyt jo tovin töitä media-alalla eri mediataloissa ja kaipasi uusia haasteita. Jarrah oli myös haaveillut jo pitkään ulkomaille muutosta, mutta harkitsi silti Suomesta lähtöä parin vuoden ajan.  

– Lähdimme aluksi puolisoni kanssa töiden perässä Viroon. Ihastuin maahan ja sen luontoon. Useat paikalliset tutut ja ystävät kannustivat muuttoon. Rahaa oli ehtinyt kertyä siinä kohtaa jo säästöön, ja meillä oli useita varasuunnitelmia, Jarrah sanoo.

Muuttaessaan Viroon Jarrahilla oli valmiina sekä työ että yritys. Suomessa Jarrah oli tehnyt markkinointiprojekteja isolle kansainväliselle hiusbrändille oman yrityksensä nimiin. Muutettuaan Tallinnaan hän aloitti samaisen brändin maajohtajana Virossa. Jarrah työskenteli edelleen oman yrityksensä kautta. Hän teki some-markkinointia myös laivayhtiöille ja ravintoloille, eli hän ei hypännyt yhden työn varaan.

– Kuopuksemme syntyi Suomessa. Tämän jälkeen päätimme pakata kaikki tavarat uudelleen ja muutimme Espanjaan. Tämän rundin olemme tehneet jo kahdesti, eli pari talvea siellä ja aina pari vuotta Tallinnassa. Voisin tehdä tämän taas jos muut perheenjäsenet haluavat vielä muuttaa. Nyt olemme kuitenkin hieman sidoksissa Tallinnaan lasten koulun alettua, Jarrah kertoo.

Ulkomailla työskentely on antanut Jarrahille paljon. Erityismaininnan häneltä saavat virolaiset ihmiset ja yrittäjäystävällinen ympäristö. Huonoja puolia reissuelämässä ovat Jarrahin mielestä olleet hetkittäinen yksinäisyys ja hyvien työprojektien löytäminen:

– Aina ei ole ollut helppo löytää uusia projekteja, jossa olisi kaikki palaset kohdillaan. Olen joutunut tekemään myös kompromisseja. Olen halunnut olla varma projektista ja ihmisistä, ennen kuin olen hypännyt niihin mukaan.

Maailmalla ikävöin aina Tallinnaa, mutta toki myös perhettäni Suomessa.

Vaikein paikka Jarrahin ulkomaan uralla liittyi työpaikkaan, jossa hän aloitti: 

– Kansainvälinen hiusbrändi, jolle työskentelin, ostettiin. Brändi vetäytyi lopulta kokonaan pois Viron markkinalta. Meille annettiin vain muutama viikko aikaa ajaa yritystoiminta alas.

Tällä hetkellä Jarrah tekee erilaisia markkinoinnin ja myynnin projekteja. Hän työskentelee kokoaikaisesti ja on asettunut perheensä kanssa 25 minuutin matkan päähän Tallinnan keskustasta.

– Olen yhden naisen pieni markkinointitoimisto. Yhdistän virolaiset yritykset suomalaisten medioiden kanssa. Viime vuonna täydensin myös SEO-osaamistani, ja uskon saavani sillä etumatkaa erilaisissa sisältöprojekteissa, Jarrah kertoo.

Työssään hän yhdistää esimerkiksi hotelli-ja ravintola-alan yrityksiä tai vaikkapa suomalaisia vaikuttajia toisiinsa. Tällä hetkellä Jarrah markkinoi omia palveluitaan lähinnä henkilökohtaisella myyntityöllä. Myös jatkuva verkostoituminen on hänelle tärkeää. Jarrahin mielestä Viron ja Suomen väliä on vaivatonta matkustaa, ja hän käy toisinaan tapaamisissa Helsingissä. Espanjan aikoina töiden sovittelu oli toisinaan haastavampaa: 

– Espanjasta Suomeen työskennellessäni yhden tunnin aikaerollakin oli merkitystä. Tämä johtui usein väärinymmärryksistä ja vääristä kalenterimerkinnöistä. Useasti itse aiheutettua säätöä. Espanjasta ei lähdettykään ihan niin helposti tapaamisiin Helsinkiin ja puhelimen kuuluvuus oli heikko vuorenrinteellä. Netti toimii kuitenkin etäpalavereihin Espanjasta käsin erinomaisesti, Jarrah muistelee. 

Jarrahin kokemuksen mukaan Virossa ihmiset tuntevat toisensa suhteellisen hyvin, mikä helpottaa verkostoitumista.

– Kun ajattelet jotakuta, niin hän saattaa tulla seuraavassa kadunkulmassa vastaan. Joskus Tallinna on näin ihanan pieni. Tallinnassa lounaita ei sovita monen viikon päähän, Jarrah kuvailee.

– Ensimmäiset viisi vuotta koin, että kaikki on vain väliaikaista. Kun muutimme Espanjasta takaisin Tallinnaan, koin, että täällä on hyvä olla ja helpompi suunnitella tulevaa. Maailmalla ikävöin aina Tallinnaa, mutta toki myös perhettäni Suomessa. Olisi mahtavaa viettää enemmän aikaa Suomessa tai muuttaa vaikkapa kesäksi Suomeen. Sitten taas näkisi, mihin sydän meitä vie, Jarrah toteaa lopuksi.

MAINOS
MAINOS