Houstonissa messupäiviä varjostivat sääennusteet valtavista sateista ja tulvista. Tunnelma hallissa oli kuin maailmanlopun edellä. Osastoja suojattiin, sähköjä vedettiin uusiksi ja hallin ympärille kasattiin hiekkasäkkejä estämään tulvavesiä. Meidän onneksemme myrsky iski vasta purkupäivänä, mutta sen jälki oli hurjaa.
Ei ole ihme, että vastuullisuus on noussut keskiöön myös tapahtumatuotannossa.
Shanghaissa kaupungin päälle laskeutui sakea saastesumu ja ulkonaliikkumiskielto astui voimaan.
Se on tuonut uudenlaisia haasteita erityisesti niille yrityksille, jotka ovat sitoutuneet ympäristötavoitteisiin. Kuinka tuottaa tapahtumia vastuullisesti, kun tapahtumatuotannon ympäristökuorma on kaikille ilmeinen? Enää ei riitä, että vaihtaa spottivalot led-lampuiksi tai kierrättää messumaton.
Koronapandemia opetti meille, että ihmisten välinen luottamus syntyy parhaiten kasvokkain, ei verkon välityksellä. Tapahtumille on edelleen paikkansa, ja maailmalle on mentävä – mutta tapahtumapalveluita ostavan ja tuottavan pitää varautua uudenlaisiin ongelmiin ja kriiseihin, joita ilmastonmuutos tuo mukanaan.
Shanghaissa törmäsimme hieman erilaisiin haasteisiin kuin Houstonissa. Kaupungin päälle nimittäin laskeutui sakea saastesumu ja tunnelmat olivat sangen dystooppiset. Eteensä näki ehkä metrin verran. Paikalliset pakenivat maaseudulle, ulkonaliikkumiskielto astui voimaan ja me odotimme lentojen normalisoitumista. Siltä reissulta palattuani halusin oikeasti suudella Helsinki-Vantaan puhdasta lattiaa.
Vastuullinen yritys, joka haluaa elää niin kuin nettisivuillaan julistaa, valitsee tapahtumansa paikan arvojensa mukaan. Ilmastoystävällinen tapahtuma järjestetään siellä, minne osallistujat voivat helposti saapua mielellään suorin lennoin ja vielä mieluummin maata pitkin.
Maailman ympäristöystävällisimmät tapahtumakaupungit ovat tällä hetkellä Göteborg, Pariisi ja Helsinki.
Hiilijalanjälkeä kompensoimalla voi vaikuttaa tapahtuman ympäristöystävällisyyteen, mutta tärkeintä ovat valinnat, jotka suoraan vaikuttavat tapahtuman päästöihin. Kasvisruoka, turhan muovin karsiminen, aurinkoenergialla toimivat tapahtumatilat, paikalliset resurssit ja kierrätettävät somisteet – kaikki nämä ovat askelia kohti kestäviä ja vastuullisesti järjestettyjä tapahtumia.
Vihreämpien valintojen lisäksi valveutunut markkinoija tekee myös riskikartoituksen mahdollisten ilmastokatastrofien varalta. Miten toimia yllättävissä tilanteissa? Millaisena tapahtumamme näyttäytyy vastuullisen stragiamme valossa? Voiko tästä tulla viestinnällinen fiasko? Elämme ajassa, jossa mikään muu ei ole varmaa kuin epävarma. Varautuminen ei ole enää vain fiksua – se on elinehto.
On kiinnostavaa nähdä, säilyvätkö esimerkiksi Dubai ja Las Vegas, nuo aavikon keitaat suosittuina tapahtumahubeina tulevaisuudessakin. Nopealla googlauksella maailman ympäristöystävällisimmät tapahtumakaupungit ovat tällä hetkellä Göteborg, Pariisi ja Helsinki. Ehkä tulevaisuuden tapahtumamarkkinat rakentuvat ympäristöarvoihin satsaavien kaupunkien varaan.
Ilmastonmuutoksen aikakaudella tapahtumamarkkinoijan on astuttava uuteen aikaan, jossa vastuullisuus, viisaat valinnat ja varautuminen ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Jotta kohtaamiset voivat jatkua, niiden on tapahduttava kestävämmin.
Ninni Arion on kansainvälisen tapahtumamarkkinoinnin asiantuntija, jolla on yli 20 vuoden kokemus tapahtumista ja messuista eri mantereilla. Hänen erityisosaamistaan ovat strateginen suunnittelu, asiakaskokemuksen kehittäminen ja kohderyhmien ymmärtäminen, mikä näkyy hänen kykynään luoda vaikuttavia asiakaskohtaamisia ja kestäviä liiketoimintaratkaisuja.