Porpoise Marketing
Luovuus

Isoon näkyvyyteen ei aina tarvita merkittävää taloudellista panostusta: Porpoise Marketingin suunnittelema kierrätyskampanja tekee kovaa tulosta vain muutaman kymmenen tuhannen euron budjetilla

27.10.2021 10:40
Toni Rajamäki
Zombiakku-kampanja saavutti lanseerausviikollaan ison medianäkyvyyden.

Isot suomalaiset mainostajat saattavat laittaa yhteen kampanjaan satoja tuhansia euroja, ja silloin ei ole yllättävää, että saadaan vaikuttavia tuloksia. Aina ei ole myöskään selvää, että rahalla saa merkittävää näkyvyyttä automaationa.

Vakuuttavaa markkinointia on se, kun budjetti on pieni mutta tulokset samanlaisia kuin ison budjetin kampanjoilla.

Yhtä tällaista vakuuttavaa suoritusta on tekemässä markkinointitoimisto Porpoise Marketingin suunnittelema ja toteuttama kierrätyskampanja, joka alkoi viime viikolla. Luonnollisesti tarkat tulokset selviävät vasta myöhemmin, mutta jo nyt tiedetään, että kampanjassa on saavutettu valtava näkyvyys rajallisella budjetilla.

Zombiakku-nimisessä kampanjassa on kyse siitä, että ihmisiä halutaan opettaa litiumakkujen oikeaoppisesta kierrätyksestä. Kotien pienelektroniikka toimii yhä useammin litiumakun tai -pariston turvin, ja väärin kierrätettynä ne aiheuttavat turvallisuusriskin. Kampanjan taustalla on useita toimijoita, kuten Tukes, Kaupan liitto ja European Recycling Platform.

Porpoise Marketingin perustajan ja toimitusjohtajan Harri Pasasen mukaan kampanjan kokonaisbudjetti on vain muutamia kymmeniä tuhansia euroja, joka ei ole paljoa.

– Isot mainostajat saattavat käyttää samanlaisen näkyvyyden hankkimiseen kymmenen kertaa suurempaa budjettia, Pasanen sanoo MarkkinointiUutisille.

– Kampanjaamme kuuluu animaatiotuotantoa, äänituotantoa, verkkosivun kehittämistä, musiikkia, somea, PR:ää ja vaikuttajia, joten pienellä summalla saatiin paljon aikaan.

Kampanjan lanseeraus tapahtui viime viikolla, ja tulokset vakuuttivat välittömästi. Ensimmäisellä kampanjaviikolla hankittiin ansaittua mediaa, ja zombiakut valtasivat median näyttävästi. Kampanjasta uutisoivat muun muassa MTV3, Kauppalehti, YLE Radio Suomi, Iltasanomat, Kaleva, Helsingin Uutiset ja Tekniikka ja talous. Samalla lanseerattiin tietenkin myös kampanjasivu, jossa kerrotaan zombiakuista ja niiden kierrätyksestä.

Isot mainostajat saattavat käyttää samanlaisen näkyvyyden hankkimiseen kymmenen kertaa suurempaa budjettia

Tällä viikolla kampanjassa alkoi maksettu mainonta somessa ja vaikuttajayhteistyöt. Mukana on seitsemän vaikuttajaa, jotta kaikki kohderyhmät voidaan tavoittaa. Vaikuttajayhteistyön aloitti Miska Haakana, jolla on YouTubessa yli 200 000 tilaajaa ja Instagramissa pitkälti yli 100 000 seuraajaa. Myöhemmin mukaan tulevat Jenni Rotonen, Arttu Mustonen, Janne Grönroos, Anna Saivosalmi, Kirsi Alm-Siira ja Kim Herold, jolla on ollut iso rooli kampanjan somevaikuttajaosuudessa.

Ensi viikolla kampanjassa alkaa puolestaan Ylen tietoisku, jonka tavoittavuus on taatusti aiempien toimenpiteiden tavoin suuri.

– Kampanjan rajalliset taloudelliset resurssit päätettiin keskittää vahvan luovan idean ympärille. Esimerkiksi mediabudjettiin käytettiin vain pieni osa kokonaisbudjetista, Pasanen kertoo.

Kaiken keskiössä on siis onnistunut markkinointiviestintä. Kampanjan viestin päätarkoituksena on tuoda zombiakku-sana suomalaisten huulille, ja siinä on jo onnistuttu kertomalla zombiakkujen tuomista uhista. Zombi-sana viittaa siihen, että jo käytetty litiumakku tai -paristo voi “herätä henkiin”. Se puolestaan voi aiheuttaa tuhoisan tulipalon kodeissa, joten zombiakkujen kierrätys auttaa parhaimmillaan pelastamaan ihmishenkiä.

MAINOS
MAINOS
MAINOS