Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin välinen sopimus mannerten välisestä datan siirtämisestä on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin, sillä yhdysvaltain presidentti Joe Biden hyväksyi maansa ehdotuksen, joka siirtyy nyt EU:n käsittelyyn.
Bidenin hyväksynnän myötä Yhdysvallat on valmis rajoittamaan pääsyään yritysten dataan tiedustelun verukkeella. Yhdysvaltain lain mukaan tiedustelupalvelut saavat halutessaan yrityksiltä henkilödataa, jos se on kansallisen turvallisuuden etujen mukaista, mutta laki ei ole linjassa EU:n tietosuoja-asetus GDPR:n kanssa. Tämän myötä jotkin jenkkiyhtiöt ovat rikkoneet EU-lakeja siirtämällä henkilödataa Euroopasta Yhdysvaltoihin.
GDPR:ää rikkoneisiin yrityksiin kuuluvat muun muassa Meta ja Google. Meta on aiemmin jopa uhannut viedä Facebookin ja Instagramin pois eurooppalaisilta, jos yhtiö ei saa käsitellä dataansa haluamallaan tavalla. Googlen kohdalla ongelma on koskenut Google Analyticsia, joka on todettu lainvastaiseksi jo monessa Euroopan maassa, viimeksi Tanskassa.
Bidenin allekirjoittaman ehdotuksen mukaan Yhdysvallat voisi saada yritysten dataa vain tietyissä kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tapauksissa.
Seuraavaksi ehdotus menee EU:n pöydälle, jossa se saattaa pysyä jopa kuuden kuukauden ajan, eli nopeita päätöksiä ja muutoksia ei nähdä. Esimerkiksi Adweek kertoo, että Yhdysvaltain ehdotus tuskin miellyttää EU:ta. Ongelmien uskotaan liittyvän muun muassa terminologiaan.