Kuva: Canva Pty Ltd.
Media

JSN: Aamulehti ei rikkonut hyvää journalistista tapaa poistaessaan satoja toimittaja Matti Kuuselan juttuja verkosta

27.9.2024 15:37
Mikko Perttunen
Neuvosto katsoi tilanteen olleen todella poikkeuksellinen.

Julkisen sanan neuvosto on antanut vapauttavan päätöksen tapauksessa, jossa Aamulehti poisti keväällä noin 600 toimittaja Matti Kuuselan artikkelia lehden verkkosivuilta.

Kuusela kertoi muistelmissaan keksineensä omasta päästään osan juttujensa sisällöstä. Aamulehti päätyi lopulta poistamaan 607 juttua verkosta selvittääkseen, kuinka laajasta ongelmasta oli kyse.

Artikkelien poistamisesta tehdyn kantelun mukaan oli törkeää, että Aamulehti poisti kyseisen toimittajan jutut verkosta ja lakaisi sillä koko asian maton alle. Kantelun mukaan poistamisen sijaan olisi pitänyt selvittää, missä jutuissa oli sepitettyä sisältöä ja tehdä oikaisu jokaiseen juttuun sekä julkaista oikaisut sekä verkkosivuilla että paperilehdessä.

Päätoimittaja Sanna Keskisen mukaan iso ongelma oli, ettei Aamulehti voinut olla varma sepitteen määrästä ja laadusta toimittajan jutuissa.

Keskisen mukaan olisi ollut vaikeaa jättää verkkoon näin laajaa aineistoa, jonka todenmukaisuudesta ei voitu olla varmoja ja jonka ongelmallisuuksista ei ollut selkeää kuvaa. Hänen mukaansa oli nopeasti selvää, että jutut pyrittäisiin tutkimaan mahdollisimman tarkoin ja että se veisi aikaa.

Kaikki poistetut jutut palautettiin verkkoon lopulta vasta kesäkuussa. Kaikkiin juttuihin lisättiin varoitusmerkintä, jossa avattiin artikkeleihin liittyvä mahdollinen todenmukaisuusongelma. Lisäksi pieneen osaan jutuista pystyttiin tarkemmin erittelemään, millaisesta ongelmasta jutussa oli kyse.

Journalistin ohjeissa todetaan, että verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Neuvosto katsoo, että lehden kohtaama tilanne oli erittäin poikkeuksellinen, vaikka yleisölle olisi kyllä ollut suotavaa kertoa jo poistamishetkellä, että jutut tullaan jossain vaiheessa palauttamaan verkkoon. JSN katsoikin, että Aamulehti ei ole tapauksessa rikkonut hyvää journalistista tapaa.

MAINOS