SOS-Lapsikylä käynnisti maanantaina monikanavaisen kampanjan, jossa se haluaa nostaa ennaltaehkäisevän työn yhteiskunnalliset vaikutukset laajaan keskusteluun ja haastaa aikuiset pohtimaan rooliaan lapsuuden kannattelevien kohtaamisten tarjoajana.
#kannatellaan-haasteen tarkoituksena on muistuttaa, että kannattelevien kohtaamisten tarjoaminen lapsille on kaikkien asia. Kannattelevan kohtaamisen ytimessä on kokemus nähdyksi tulemisesta, osallisuudesta ja turvallisuudesta. Aidon läsnäolon ja kohtaamisen myötä vahvistetaan lapsen luottamusta siihen, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.
Haasteen kasvoiksi valikoitui hyvin vaihteleva joukko erilaisia vaikuttajia. Kampanjan kärkinimenä vihertää Euroviisuissa Suomea edustava ja valtavan huuman aikaansaanut Käärijä eli Jere Pöyhönen.
– On vaikea kuvitella ketään ajankohtaisempaa suomalaista juuri nyt. Huuma on näkynyt myös kampanjassamme, SOS-Lapsikylän viestintä- ja markkinointijohtaja Anni Romu iloitsee.
Romu on jo parin päivän aikana tunnistanut sen, että Käärijän valinta keulakuvaksi on lisännyt huomiota ja herättänyt reaktioita kampanjasisältöjä kohtaan.
Niitä todella pysähdyttiin katsomaan ja lukemaan.
– Seurasin henkilökohtaisesti Kurvin metroasemalla ulkomainostemme aiheuttamia reaktioita, ja niitä todella pysähdyttiin katsomaan ja lukemaan. Jo tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että Käärijä-huuma tukee kampanjan näkyvyyttä ja sen leviämistä.
Vaikka Käärijä onkin kampanjan terävin kärki, on kampanjassa mukana myös muita tunnettuja suomalaisvaikuttajia, joilla pyritään tavoittamaan erilaisia kohderyhmiä eri kanavissa. Ulkomainonnassa Käärijä on vahvasti esillä, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomien natiivimainonnassa kampanjan keskeinen kasvo on ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.
Lisäksi mukana ovat muun muassa palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi, tarinankertoja Inari Fernández, toimittaja Julia Thurén, perhevaikuttaja ja varhaiskasvatuksen ammattilainen Iida Åfeldt sekä tukiperhevanhempana toiminut Nepsy-perhearkea kuvaava Niko Oiva.
Romu kertoo, että SOS-Lapsikylä haluaa yleishyödyllisenä organisaationa käyttää ääntään tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden käsittelyyn.
– Tämä maailmantilanne, jossa meillä on ollut ja on edelleen isoja yhteiskunnallisia ja globaaleja kriisejä, näkyy lasten ja nuorten elämässä todella voimakkaasti, hän toteaa.
Kampanjan teema on Romun mukaan otettu hyvin vastaan, somehaasteeseen on tartuttu ja vaikuttajien julkaisuja jaettu ahkerasti. Aluksi SOS-Lapsikylän viestinnässä oltiin hieman epävarmoja siitä, ovatko ”kannattelevat kohtaamiset” sellaista vaikeaa jargonia, jonka ihmiset pystyvät sisäistämään. Kyseessä on myös henkilökohtainen asia, josta voi olla vaikea avautua.
– Olemme todella iloisia siitä, kuinka paljon vaikuttajat ja ihmiset ovat halunneet jakaa näitä ajatuksia. Teema itsessään on siis jo iso onnistuminen, ja moni kokee sen merkitykselliseksi, Romu uskoo.
Vaikka SOS-Lapsikylä on tekemänsä työn puolesta toimija, jonka viesteillä voi tietyissä asioissa olla suuri painoarvo, ei se kuitenkaan ole aiemmin kampanjoissaan juurikaan nostanut esille isoja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä teemoja.
– Olemme tyypillisesti tehneet paljon taktista ja varainhankintaan keskittyvää kampanjointia. Tämä on siksi meiltä organisaationa uudenlainen, ehkä vähän yllättäväkin ulostulo, Romu kertoo.
Teema on kuitenkin voimakkaasti SOS-Lapsikylän brändin ytimessä. Organisaatio tekee vapaaehtoisten ja ammattilaisten voimin paljon työtä, jossa korostuu nimenomaan kannattelevan kohtaamisen merkitys. Teema on ehkä tästä syystä innostanut myös SOS-Lapsikylän henkilöstöä.
– Kampanja kiteyttää hyvin vahvasti sitä, mitä teemme ja mihin haluamme vaikuttaa. Tämä siis tukee myös brändinrakennusta. Pidän henkilöstöä yhtenä tärkeänä kohderyhmänä, kun nostetaan keskusteluun organisaation ydintehtävään liittyviä teemoja. Sote-alalla pula ja kilpailu henkilöstöstä on kovaa ja tämän tyyppiset ulostulot vaikuttavat myös työnantajakuvaan ja veto- ja pitovoimaan, Romu pohtii.
#kannatellaan-kampanja päättyy virallisesti 21. toukokuuta. SOS-Lapsikylässä on kuitenkin jo nyt ja oikeastaan jo kampanjan suunnitteluvaiheessa tunnistettu, että teema tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin avauksiin eikä ole ihan nopeasti kaluttu loppuun.
– Kannattelun teema viestinnässämme eri kanavissa jatkuu tämän jälkeenkin. Meillä on jo ajatuksia siitä, että miten, mutta niitä kootaan yhteen, kun saamme tämän kampanjan paketoitua, Romu sanoo.