🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempiä, taustoittavia ja päivittäisestä uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.
Lyhytvideot ovat olleet jo hyvän tovin yksi markkinoinnin kuumista trendeistä, ja Tiktok on somealustana tämän trendin ehkäpä suurin suunnannäyttäjä. Neljän nuoren miehen perustama markkinointitoimisto Fiid otti viime vuonna kopin juuri Tiktokista ja keskittyykin ainoastaan kyseisellä alustalla tehtävään markkinointiin.
– Ajatus lähti oikeastaan siitä, että otin perustamassani armeijatarvikeverkkokaupassa Tiktokin laajaan käyttöön markkinointityökaluna. Saimme sillä paljon tulosta aikaiseksi, mutta kun koronapandemia loppui, niin tilaaminen varuskuntiin väheni 80 prosenttia, Totti Kallio (kuvassa toinen vas.) kertoo.
15-vuotiaasta asti yrittäjänä toimineen Kallion ympärille muodostui nopeasti porukka, jonka kanssa päätettiin ryhtyä tekemään Tiktok-markkinointia muille.
– Idea syntyi viime vuoden maaliskuussa, ja toukokuussa oli jo paperit vetämässä. Alusta asti oli selvää, että tulemme tekemään pelkästään Tiktokia. Myynti alkoi toukokuun lopulla, ja ensimmäiset asiakkaat saimme heinäkuussa, Kallio muistelee.
Yhteistyö ensimmäisen isomman asiakkaan, Apple-jälleenmyyjä 1storen kanssa alkoi heti elokuussa. Syksyllä kasvu oli tasaista, ja vuodenvaihteessa mukaan tuli viides osakas, mutta isommat loikat on tehty tänä vuonna.
Meillä on vielä kovat kasvutavoitteet syksylle ja loppuvuodelle.
– Viime joulukuussa kuukausilaskutus oli 5000 euroa, ja siitä liikevaihto on seitsenkertaistunut. Meillä on vielä kovat kasvutavoitteet syksylle ja loppuvuodelle. 400 tuhannen euron liikevaihto menee toivottavasti rikki tänä vuonna, Kallio sanoo.
Totti kertoo, että tällä hetkellä toimisto tekee parisataa videota kuussa, ja on samalla tuonut asiakkaille yhteensä 150 000 seuraajaa ja 70–80 miljoonaa näyttökertaa.
Tekijöiden määrä on myös kasvanut jo yhdeksään, kun erityisesti tuotantoon on tarvinnut rekrytoida lisää väkeä.
Tiktokissa perinteinen markkinointi on Kallion mukaan heitetty roskakoriin.
– Kädenlämpöinen ja konservatiivinen markkinointi ei toimi. Sen on oltava tunteita herättävää ja jopa provosoivaa, hän sanoo.
Kallio mainitsee kolme punaista lankaa, jotka ohjaavat nimenomaan onnistunutta Tiktok-markkinointia. Sisällön on oltava joko viihteellistä, siitä pitää oppia jotain, tai sen pitää olla jotain, mihin tavallisessa arjessa ei törmää. Yritysten tapauksessa tämä voisi olla esimerkiksi behind the scenes -tyyppistä sisältöä.
– Viihteellisyys ja opettavaisuus voidaan myös yhdistää. Videoissa täytyy olla myös tietynlainen energisyys, esimerkiksi nopeita leikkauksia ja hyvä editointi, mutta ne ovat vain kirsikka kakun päällä. Sisältö ratkaisee, mutta se pitää osata paketoida järkevästi, Kallio selittää.
Tiktokin ominaispiirteisiin kuuluu Kallion mukaan ilmiöiden räjähdysherkkyyttä ruokkiva algoritmi. Hän uskoo sen olevan myös yksi syy siihen, että ihmiset ovat kiinnostuneita tuottamaan sisältöä alustalle.
– Kuka tahansa Matti jostain Siikajärveltä ilman aiempaa sometaustaa pystyy räjähtämään Tiktokissa suureen suosioon. Meillä on monta asiakasta, jotka ovat pyörittäneet vuosikausia esimerkiksi Instagramia, mutta Tiktokissa on saavutettu kuukaudessa enemmän, Kallio sanoo.
Kuka tahansa Matti jostain Siikajärveltä ilman aiempaa sometaustaa pystyy räjähtämään Tiktokissa suureen suosioon.
Haasteena on kuitenkin se, että Tiktokiin pusketaan jatkuvasti enemmän materiaalia. Kilpailu siis kovenee.
– Pitää olla jatkuvasti hereillä ja kartalla siitä, mitä tapahtuu trendeissä ja algoritmeissa. Jos haluaa parhaan tuloksen, pitää elää ja hengittää Tiktokia. Se, mikä oli pari kuukautta sitten vielä toimivaa ja järkevää, ei välttämättä ole sitä enää tänään, Kallio sanoo.
– Se on tietysti myös meidän kilpailuetumme, sillä isot mainostoimistot, jotka keskittyvät moniin asioihin, voivat olla auttamatta siinä jäljessä, hän jatkaa.
Tärkein armeijatarvikekaupan Tiktok-markkinoinnista aikanaan tarttunut oppi oli nimenomaan erottautuminen. Esimerkiksi taskuvaginoiden myynti inttipojille nousi jopa tietynlaiseksi meemiksi. On kuitenkin luonnollista, että isojen asiakkaiden kanssa ei pystytä tekemään aivan yhtä provosoivaa sisältöä.
– Kyllä sielläkin rajat ovat tietyllä tavalla löyhentyneet yhteistyön myötä, mutta isompien korporaatioiden kanssa ei kuitenkaan voida tehdä ihan niin räväkkää sisältöä. Se voi kuitenkin olla esimerkiksi informatiivista tai behind the scenes -materiaalia, jossa on mukana myös huumoria. Aina brändin mukaan katsotaan, että missä se raja kulkee, Kallio selventää.
Vaikka Fiid on toiminut markkinoilla vasta vajaat puolitoista vuotta, tähyää toimisto jo Suomen rajojen ulkopuolelle.
– On taottava, kun rauta on kuumaa. Puolen vuoden sisään olisi tarkoitus lähteä ovia kolkuttelemaan Ruotsiin, Kallio maalailee.
Tiktokiin liittyy myös paljon kritiikkiä. Alustan taustalla olevalla kiinalaisella teknologiayhtiö ByteDancella arvioidaan olevan läheisiä kytköksiä Kiinan hallintoon. Tiktok on kielletty esimerkiksi monien maiden hallintojen ja suurten yritysten laitteissa, ja Yhdysvalloissa ajetaan myös sovelluksen kieltämistä muutamissa osavaltioissa kokonaan.
Lue myös: Montana kieltää Tiktokin osavaltiossa kokonaan
Kallio kertoo, että asiakkaiden keskuudessa pelko Tiktokin varjopuolista ei juurikaan nouse keskusteluihin – ainakaan sellaisten parissa, joiden kanssa on päästy saman pöydän ääreen.
– Kun kontaktoimme potentiaalisia asiakkaita, niin välillä tulee kyllä vastaan tilanteita, joissa yrityksessä on tehty linjaus, ettei Tiktokia käytetä ollenkaan, Kallio kertoo.
Somemaailmassa trendit muuttuvat nopeasti. Fiidillä kaikki munat ovat tällä hetkellä samassa korissa, mutta Kalliota ei kuitenkaan huoleta, että Tiktok kuolisi ihan lähitulevaisuudessa.
– Uskoisin, että Tiktok tulee olemaan pinnalla vielä ainakin 3–5 vuotta. Tällä hetkellä varsinkin sellaisilla toimialoilla, jotka eivät Tiktokissa suuremmin ole esillä, voi yritys erottua kilpailijoistaan valtavasti, Kallio sanoo.