Kuva: Iina Immonen / Kotus
Viestintä

Kaikki lähtee nimestä – Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen nimityöryhmä on vuoden selväsanaisin

10.10.2024 12:34
Mikko Perttunen
”Jos jo organisaation nimi on epäselvä tai monitulkintainen, on sen päälle vaikea rakentaa muutakaan viestintää”, voittajan valinnut viestintäjohtaja Johanna Vesikallio perustelee.

Vuoden selväsanainen 2024 -palkinto on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) niminyrkille. Tunnustus annettiin nimityöryhmälle työstä, jonka ansiosta alueen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yksiköiden nimet ovat yhtenäisiä ja ymmärrettäviä.

Vuoden selväsanainen on Kotimaisten kielten keskuksen myöntämä tunnustuspalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi selkokielen ja joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle.

Kilpailun voittajan valitsi valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Johanna Vesikallio. Perusteluissaan Vesikallio toteaa, että nimien valinta ja nimien kanssa tehtävä työ on viestinnällistä perustyötä, jolla on iso vaikutus ihmisten arjen sujumiseen kaikissa vuorovaikutustilanteissa.

Vesikallio pitää Pohteen kehittämää nimeämismallia loogisena ja helposti ymmärrettävänä. Nimessä ensin tulee paikkakunnan tai paikan nimi, sen jälkeen yksikön tai palvelun nimi ja lopuksi nykyinen erisnimi, jos sellainen on. Nimi voi siis olla esimerkiksi Raahen palvelukoti Salonkartano.

– Nimet ovat jokapäiväisessä käytössä, ja siksi niiden selkeydellä, ymmärrettävyydellä ja toimivuudella on suuri merkitys. Jos jo organisaation nimi on epäselvä tai monitulkintainen, on sen päälle vaikea rakentaa muutakaan viestintää. Organisaatioiden toiminta kaikessa yksinkertaisuudessaan lähtee liikkeelle nimestä, Vesikallio perustelee.

Vuoden selväsanainen -kilpailuun osallistui tänä vuonna 19 ehdokasta. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen niminyrkin lisäksi esiraati valitsi kolmen parhaan joukkoon Kelan selkeän kielen oppimispolut sekä Tullin verkkosivu-uudistuksen. Esiraati halusi lisäksi antaa kunniamaininnan Patentti- ja rekisterihallituksen Hyvä kieli -ryhmille.

MAINOS