T-Media tutki yhteistyössä Suomen Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kanssa yksityissijoittajien näkemyksiä Suomen 79 suurimman pörssiyhtiön maineesta. Hyvämaineisimmiksi yhtiöiksi arvioidaan Kone, Ponsse ja Gofore. Kone ja Ponsse olivat kärjessä myös viime vuonna. Listan kolmanneksi yltänyt yhtiö Gofore on noussut seitsemän sijaa edellisvuodesta.
– Pörssin perheyhtiöt menestyivät yksityissijoittajien arvioissa jälleen. Sanotaan, että perheyhtiöiden kvartaali on 25 vuotta. Tästä yksityissijoittajat pitävät – vakaus herättää luottamusta. Herlinien Koneen maine on niin vankka, että edes toimintaympäristön hankaluudet eivät laskeneet sijoitusta. Vidgrenien Ponsse sai puolestaan tutkimuksen parhaan ESG-arvosanan (vastuullisuus, toim. huom.). Kärkikolmikkoon kiitäneellä vuonna 2017 listautuneella Goforella on myös vahva kasvollinen omistus, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri toteaa tiedotteessa.
Pörssiyhtiöiden maine on keskimäärin hyvällä tasolla, mutta laskenut jo toista vuotta peräkkäin. Mainepisteiden keskiarvo on tänä vuonna 3.53, edellisvuoden tutkimuksessa se oli 3.56 ja vuotta aikaisemmin 3.60.
Yrityksen johdolla on kuitenkin iso rooli uuden suunnan ja vision näyttämisessä.
Muista maineen osa-alueista poiketen pörssiyhtiöihin liitetyt vastuullisuusmielikuvat ovat kuitenkin hieman parantuneet.
– Korkomarkkinoiden ja inflaation muutokset sekä maailman kriisit pandemiasta Venäjän hyökkäyssotaan koskettavat lähes kaikkia yrityksiä vaikuttaen markkina-arvoihin ja maineisiin – erityisesti Suomessa. Yrityksen johdolla on kuitenkin iso rooli uuden suunnan ja vision näyttämisessä, tutkimuksen toteuttaneen T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka sanoo tiedotteessa.
Suurimman yksittäisen laskun (-0.82) tämän vuoden mainetutkimuksessa teki valtionyhtiö Fortum. Yhtiön maine laski toistamiseen päätyen listan viimeiseksi arvosanalla 2.50. Erityisen paljon yksityissijoittajien silmissä laski mielikuvat Fortumin johtamisesta.
Venäjän hyökkäyssodasta niin ikään kärsinyt Nokian renkaat nosti mainettaan 0.30 yksikköä edellisvuodesta päätyen arvosanaan 3.38. Yhtiön maine jäi kuitenkin vielä jälkeen kahden vuoden takaisesta mittauksesta, jolloin yhtiö oli vielä hyvämaineisten yhtiöiden joukossa.
UPM:n Jussi Pesonen, Nokian Pekka Lundmark ja Koneen Henrik Ehrnrooth nousivat yksityissijoittajien silmissä parhaiksi toimitusjohtajiksi. Kärkikymmenikköön mahtuu myös useita kasvuyhtiöiden toimitusjohtajia, kuten Qt Groupin Juha Varelius, Harviasta Kamuxille siirtynyt Tapio Pajuharju ja Kempowerin Tomi Ristimäki.
Pörssiyhtiöiden Luottamus & Maine 2023 -tutkimuksessa selvitettiin 79 yhtiön maine suomalaisten yksityissijoittajien keskuudessa. Yhtiöiden maine mitattiin Luottamus & Maine -tutkimusmallilla, jossa mainetta arvioidaan kahdeksan osatekijän avulla: hallinto, talous, johtaminen, innovatiivisuus, vuorovaikutus, tuotteet & palvelut, työpaikka ja vastuullisuus.
Tutkimuksen kohderyhmänä oli yli 15-vuotiaat suomalaiset yksityissijoittajat valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella 11.5.-26.6.2023 yhteistyössä Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjät ry:n kanssa.
Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 7 757 yksityissijoittajaa ja yritysarvioita annettiin yhteensä 18 837. Koko aineiston tilastollinen virhemarginaali on korkeintaan noin 1,11 prosenttiyksikköä suuntaansa. Yksittäisen yrityksen kohdalla mainetuloksen virhemarginaali on 0.04–0.06 yksikköä.