Kuva: Canva Pty Ltd.
Digitaalisuus

Kyberturvallisuusyhtiö: Älymuoti on haaste kyberturvallisuuden osalta

9.9.2024 9:54
Mikko Perttunen
Älyvaatteiden tietoturvaan liittyy sekä taloudellisia että terveydellisiä riskejä.

Teknologian rooli kasvaa myös muotiteollisuudessa. Ihan jokaisen vaatekaappiin tekniset vaatteet tai älymuoti ei ole vielä löytänyt, mutta uudenlaiset vaatekonseptit ovat kovaa vauhtia tulossa.

Älyvaatteet voivat sisältää esimerkiksi LED-valoja, lämmityselementtejä tai mukautuvia materiaaleja, jotka reagoivat ympäristöolosuhteisiin. Teknologian hyödyntäminen asettaa kuitenkin uusia haasteita, erityisesti kyberturvallisuuden osalta, kertoo kyberturvallisuusyhtiö Check Point Software Technologiesin tuore artikkeli.

Mikä tahansa verkkoon kytketty laite voidaan hakkeroida. Pahimmassa tapauksessa, esimerkiksi ulkoilussa tai sotilaskäytössä, häiriö älyvaatteissa voisi vaarantaa käyttäjän turvallisuuden tai jopa hengen.

MAINOS

Tästä yksi esimerkki on studio The Unseen, joka on kehittänyt materiaaleja, jotka reagoivat tuulen ja lämpötilan muutoksiin, mikä tarjoaa sotilaille älykästä naamiointia. Tämä teknologia on kuitenkin haavoittuvainen häirinnälle, mikä voi johtaa vakaviin seurauksiin kriittisissä operaatioissa.

Älymuoti puolestaan integroi vaatteisiin ja asusteisiin elektronisia komponentteja ja yhteyksiä, kuten älykelloja, kuntoilunseurantalaitteita ja älysormuksia. Nämä laitteet keräävät tietoa terveydestä ja fyysisestä aktiivisuudesta sekä mahdollistavat maksamisen.

Älylaitteet käsittelevät arkaluonteista dataa, joten ne ovat houkuttelevia kohteita kyberrikollisille. Varastettua dataa voidaan käyttää kohdistettuihin hyökkäyksiin tai myydä pimeässä verkossa. Maksupalveluita käyttävät älylaitteet ovat erityisen haavoittuvia taloudellisille rikoksille.

Kyberturvallisuusyhtiö muistuttaa, että esimerkiksi sydämen sykettä, hengitystä tai lihasaktiivisuutta mittaavat kengät ja sukat voivat altistaa käyttäjät vakaville tietoturvariskeille. Jos laite hakkeroidaan, se voi antaa virheellisiä tietoja ja houkutella käyttäjän klikkaamaan haitallisia linkkejä. Myös vaatteisiin sisäänrakennetut mikrofonit ja kaiuttimet voivat joutua salakuuntelun kohteiksi, mikä lisää riskiä yrityssalaisuuksien tai henkilökohtaisten tietojen vuotamisesta.

Esimerkiksi Levi's on kehittänyt yhdessä Googlen kanssa älytakkeja.

Lisäksi monet älyvaatteet ovat yhteydessä mobiililaitteisiin ja pilvipalveluihin, mikä voi tehdä niistä portin laajemmille kyberhyökkäyksille, kuten yritysverkkojen kaappauksille, kerrotaan artikkelissa.

MAINOS
MAINOS