Kuva: Canva Pty Ltd.
Media

Kyselytutkimus: Negatiivinen uutisointi vaikuttaa suomalaisten ostokäyttäytymiseen

14.10.2024 13:26
Mikko Perttunen
Moni välttelee uutisia kokonaan.

Kolmasosa suomalaisista on harkinnut aiempaa tarkemmin ostoksiaan synkkien uutisten vuoksi, kertoo viestintätoimisto Aivelan teettämä tuore kysely.

Kielteisten uutisten kasvanut määrä saa kuluttajat miettimään ostopäätöksiään ja jopa lykkäämään isoja hankintoja kuten kodinkoneiden tai autojen ostoa.

– Pitkään jatkunut negatiivinen uutisointi on saanut kuluttajat miettimään tarkemmin hankintojaan. Se kertoo siitä, että ihmiset elävät entistä suuremmassa epävarmuudessa. Huoli taloudesta on enemmän läsnä arjessa kuin aiemmin, Aivelan yrittäjä Aino Pajukangas toteaa tiedotteessa.

Kyselystä esimerkiksi selviää, että yli 15 prosenttia suomalaisista on jättänyt heräteostokset väliin negatiivisten uutisten vuoksi.

Huoli tulevaisuudesta ja omasta taloudesta kietoutuvat usein yhteen.

Samalla noin 16 prosenttia vastaajista kertoo lykänneensä suuria investointeja, kuten kodinkoneiden, remonttien tai autojen hankintaa. Suunnilleen yhtä moni ei ole myöskään ostanut ylellisyystuotteita.

Lähes puolet vastaajista kuitenkin kertoo, ettei negatiivisilla uutisilla ole vaikutusta heidän kulutustottumuksiinsa.

Uutisia vältellään negatiivisten uutisten pelossa kokonaan

Noin kolmasosa vastaajista kokee, että negatiiviset uutiset ovat saaneet heidät huolestumaan omasta taloudestaan. 35,6 prosenttia vastaajista on alkanut pohtia tulevaisuuttaan uutisten synkentyessä. 27,9 prosenttia vastaajista kertoo, että negatiiviset uutiset ovat lisänneet heidän huoltaan oman taloutensa tilasta.

– Huoli tulevaisuudesta ja omasta taloudesta kietoutuvat usein yhteen. Ihmiset kokevat, että nykytilanne on epävakaa, eivätkä tiedä, mitä tuleman pitää. Tämä on johtanut taloudelliseen varovaisuuteen, Pajukangas pohtii.

Tutkimuksesta selviää, että 43,7 prosenttia suomalaisista altistuu negatiivisille uutisille joka päivä, ja yli kolmasosa ajattelee, että uutiset ovat liian dramaattisia tai negatiivisia. Tämä on johtanut jopa siihen, että joka kolmas suomalainen välttelee uutisia kokonaan.

– Jos uutiset keskittyvät liikaa kriiseihin ja uhkiin ja osa ihmisistä alkaa vältellä mediaa kokonaan, lisääntyvä tietämättömyys yhteiskunnallisista asioista voi johtaa tilanteeseen, jossa salaliittoteoriat ja monenlaiset huhut pääsevät leviämään, Pajukangas varoittaa.

Iso osa suomalaisista ei usko mainosten vaikuttavan heihin

Kyselyn perusteella suomalaiset ovat melko tietoisia siitä, miten media ja mainokset vaikuttavat kulutukseen.

45,3 prosenttia vastaajista kertoo, että mediassa esitellyillä tuotteilla ja palveluilla on vain vähän vaikutusta heidän ostopäätöksiinsä.

Myös some-vaikuttajien suositukset vaikuttavat vain vähän aikuisten ostopäätöksiin: 41,2 prosenttia vastaajista kertoo, ettei vaikuttajien suosituksilla ole merkitystä heidän ostokäyttäytymiseensä.

Kaikkiaan 37,2 prosenttia vastaajista kokee, että heidän ostoksensa eivät yleensä perustu siihen, mitä he näkevät mediassa.

– On kiinnostavaa, että vaikka ihmiset tiedostavat uutisten vaikutukset kulutuspäätöksiin, monet silti jatkavat arjessaan entiseen tapaan. Tämä kertoo siitä, että vaikka negatiiviset uutiset voivat lisätä huolta, ihmiset pystyvät myös jossain määrin erottamaan median luoman tunnelman ja omat taloudelliset realiteettinsa, Pajukangas summaa.

Viestintätoimisto Aivela kartoitti suomalaisten suhtautumista uutisointiin ja vallitsevaan taloustilanteeseen valtakunnallisella kyselytutkimuksella syyskuussa.

Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Otos edustaa suomalaista aikuisväestöä.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Bilendi.

MAINOS