Lapin talvimatkailun eteen on tehty töitä vuosikymmeniä, ja ulkomaisissa yöpymisissä saavutettiin uusi kuukausiennätys joulukuussa 2022. Lapin kesän ja muun lumettoman ajan matkustajamääriä ja yöpymisiä halutaan kuitenkin myös tulevaisuudessa kasvattaa.
Kesämatkailun kehittämiseen tulevaisuudessa ovat sitoutuneet kaikki Lapin suurimmat matkailualueet eli Rovaniemi, Levi, Ylläs, Lapland North ja Ruka-Kuusamo sekä valtakunnallinen Visit Finland, kerrotaan Business Finlandin tiedotteessa.
"Merkittävän vaikuttavuuden aikaansaaminen edellyttää, että katsomme pidemmälle tulevaisuuteen."
– Yhteistyö on luonteeltaan pitkäjänteistä ja kaikki toimijat ovat sitoutuneet siihen useaksi vuodeksi. Merkittävän vaikuttavuuden aikaansaaminen edellyttää, että katsomme pidemmälle tulevaisuuteen, ei vain seuraavaan vuoteen, Visit Finlandin Lapin suuraluevastaava Päivi Antila kommentoi tiedotteessa.
Lumettoman ajan Lapin vetovoimatekijöitä ovat muun muassa arktinen luonto ja erilaiset luontoaktiviteetit, keskiyön aurinko, syksyn ruska, revontulet, porot ja saamelaiskulttuuri. Myös korkeatasoisen majoituksen ja ruokaelämysten tarjoaminen ympäri vuoden on houkuttelevuuden vuoksi tärkeää.
Tuleville vuosille on nyt suunniteltu erilaisia lumettoman ajan tunnettuutta parantavia toimenpiteitä. Ensimmäisenä niistä lanseerataan maaliskuussa Trust the Wilderness -kampanja, joka aloittaa useamman vuoden kestävän kampanjasarjan.
Kesämatkailun suuri haaste on tällä hetkellä kuitenkin heikko saavutettavuus. Suoria reittilentoyhteyksiä Keski-Euroopan kohdemarkkinoilta ei vielä ole kesäaikaan, ja tilauslentojenkin määrä on pieni. Tunnettuuden kasvattamisen lisäksi tärkein tavoite onkin parantaa tätä tilannetta.
– Lapin kesää ja syksyä markkinoidaan nyt alkuvaiheessa Saksaan, Sveitsiin ja Hollantiin, joissa nähdään eniten potentiaalia. Näistä maista on jo ollut keskusteluja uusista lentoyhteyksistä, ja matkanjärjestäjät ovat kiinnostuneita tuomaan asiakkaita Lappiin muulloinkin kuin talvella, Antila paljastaa.
Kesäkaudella 2022 saksalaiset olivat ruotsalaisten jälkeen toiseksi suurin matkailijaryhmä Suomessa, ja saksalaisten matkailijoiden suosituimpia kohteita olivat Helsingin jälkeen Inari sekä Rovaniemi.
Ruotsi ja Norja houkuttelevat kuitenkin tällä hetkellä Suomea selvästi enemmän saksalaisia kesämatkailijoita. Kysyntää pohjoismaisille kesätuotteille siis on.