Suomessa on totuttu siihen, että kotimaisin voimin kasvatettu innovatiivinen liiketoiminta päätyy tavalla tai toisella ulkomaiseen omistukseen. Tämä on totta kaikilla toimialoilla.
Yleensä ostetun yhtiön tuotteet tai palvelut ovat huippuluokkaa, mutta skaalautuminen kansainväliseksi vakavasti otettavaksi peluriksi ei onnistu. Kyse ei ole osaamisen puutteesta vaan kotimaan koosta: Suomen markkina on niin pieni, että sen varassa yhtiöt kasvat useimmiten ostettaviksi, eivät ostajiksi.
Tästä näkökulmasta taannoin uutisoitu b2b-markkinointiviestintätoimisto Luxid Groupin Yhdysvalloissa tekemä yrityskauppa on hieno poikkeava esimerkki. Markkinoinnin digitalisaatioon, siis tekoälyyn, algoritmeihin, ennustettavuuteen, käyttöliittymiin ja niin edelleen, vahvasti panostava Luxid osti lähes itsensä kokoisen Tricom b2b:n.
Ostolla Luxid tavoittelee entistäkin voimakkaampaa kansainvälistymistä ja myös kasvua. Fuusion jälkeen Luxidin seuraava liikevaihtotavoite on Kauppalehden mukaan 30 miljoonaa euroa, mikä nostaa sen Suomessa jo selkeästi suurten markkinointitoimistojen joukkoon.
Tricom b2b ei ole mikä tahansa kintaanpeukalotoimisto, vaan se kasvaa vauhdilla ja on valittu Yhdysvaltain parhaimpien b2b-markkinointitoimistojen joukkoon.
Kiinnostava kulma kaupassa on tietty kulttuurinen nurinkurisuus.
Luxidin liikkeessä on järkeä. Tämän hetkisestä maailmankaupan myllerryksestä huolimatta Yhdysvallat pysyy Suomen tärkeänä kauppakumppanina jatkossakin. Luxid palvelee suomalaista kansainvälisesti, siis myös Yhdysvalloissa, toimivaa suurteollisuutta. Sillä on myös jo jenkkiasiakkaita. Tricomb b2b:llä on myös vahva teollinen asiakaskunta. Synergiat ovat selvät.
Kiinnostavin kulma kaupassa on tietty kulttuurinen nurinkurisuus. On helpompi ymmärtää, että amerikkalainen raha tulee Suomen markkinoille, ostaa täältä Luxidin kaltaisen hyvän yhtiön ja alkaa kasvattaa sitä ylivertaisella Made in America -tason markkinointiosaamisella. Se tavallinen tarina, siis.
Mutta nyt kävikin toisin, ja hyvästä syystä. Tricom b2b:n omistajia tuskin kiinnosti Luxidin perinteiset markkinoinnin osaajat, mutta sen sijaan yhtiön erittäin vahva digitaalinen osaaminen kiinnosti varmasti. Ja se antoi Luxidille mahdollisuuden ostaa, ei tulla ostetuksi.
Muokattu 2.4. klo 11.33: Vaihdettu yrityskaupan toteutumisen aikamääre. Kolumnissa mainittiin kaupan tapahtuneen viime viikolla, vaikka se toteutui jo aiemmin.
Kirjoittaja on Markkinointiuutisten päätoimittaja.