Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Maailmanlaajuinen tutkimus kertoo, että 75 prosenttia työnantajista on saanut tekoälyn kirjoittamia ja vääriä tietoja sisältäviä työhakemuksia

29.11.2024 11:00
Mikko Perttunen
Suuret ja globaalisti rekrytoivat yritykset saavat tekoälyllä generoituja hakemuksia pieniä ja paikallisia enemmän.

75 prosenttia rekrytoinnista vastaavasta yritysjohdosta kertoo työnhakijoiden lähettäneen tekoälyn kirjoittamia työhakemuksia, jotka sisältävät vääriä tietoja, selviää rekrytoinnin asiantuntijayritys Remoten yritysjohtajille suunnatusta kyselystä.

Kyselyssä haastateltiin yli 4 000 yritysjohtajaa Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta.

Kuusi kymmenestä vastaajasta uskoo, että tekoälyllä tehdyt työhakemukset johtavat epäpätevien työnhakijoiden määrän kasvuun rekrytointiprosesseissa. Samalla 74 prosenttia näistä vastaajista arvioi, että asia aiheuttaa haasteita liiketoiminnalle, ja 33 prosenttia kertoo kyseessä olevan erittäin merkittävä haaste.

Mitä suurempi yritys on, sitä todennäköisemmin se saa tekoälyn kirjoittamia työhakemuksia. Kyselyssä 65 prosenttia vastanneista alle 250 työntekijän yrityksistä kokee tekoälyllä kirjoitetut työhakemukset ongelmaksi. Osuus nousee 84 prosenttiin yli 250 työntekijän suuryrityksissä.

MAINOS

Tekoälyllä kirjoitetut työhakemukset aiheuttavat jonkin verran enemmän ongelmia työpaikoilla, jotka suosivat etätyötä ja hybridityötä kuin toimistotyötä painottavilla työpaikoilla.

Erityisesti korkeamman tason rooleissa, kuten senioritason tehtävissä (58 % vastanneista) ja johtotason rooleissa (60 %), tekoälyn kirjoittamat työhakemukset ovat yleinen haaste.

Eniten tekoälyn kirjoittamia työhakemuksia on rahoitusalalla, terveydenhuoltoalalla sekä opetuksen ja koulutuksen alalla. Työnantajat, jotka rekrytoivat globaalisti, saavat myös enemmän tekoälyllä generoituja työhakemuksia kuin ne, joiden rekrytointi on paikallisempaa.

– Kaksi vuotta siitä, kun generatiivinen tekoäly tuli valtavirtaan, näemme yhä useampien hakijoiden käyttävän tekoälyä paitsi työhakemustensa parantamiseen myös työhaastattelujen tukemiseen, Remoten rekrytoinnista vastaava johtaja Anastasia Pshegodskaya kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Tekoälyn käyttö rekrytoinnissa jakaa mielipiteitä: “Tekoäly näyttäytyy epämääräisten uhkien ja mahdollisuuksien kautta”