Vuoden 2024 parhaita viestintätöitä palkittiin eilen juhlitussa Finnish Comms Awards -gaalassa. Markkinointiuutiset oli paikan päällä juhlahumussa ja kysyi viideltä gaalavieraalta saman kysymyksen: Mikä on mielestäsi kuluneen vuoden mieleenpainuvin viestintäteko tai -kampanja?
”Alan ammattilaiset ja muutkin ihmiset ylireagoivat tässä ajassa herkästi."
Lauri Kaikkonen, Visual Designer, Avidly
”JCDecaux teki Espanjassa hauskan kamppiksen huomattuaan, että metroasemilla sijaitsevien mainospintojen myynti laski. He ottivat kampanjan keulakuvaksi täysin tuntemattoman espanjalaisen mummon, jolla oli Instagramissa joku 28 seuraajaa ja laittoivat hänen Instagram-julkaisunsa metroasemilla olleisiin ulkomainoksiin. Idea on musta tosi hauska ja yllättävä. Mummelin seuraajamäärät nousivat ihan älyttömästi. JCDecaux sai paljon huomiota sekin – ja tuplasi metroasemilla sijaitsevien ulkomainospintojen myynnin."
Timo Hämäläinen, avainasiakaspäällikkö, STT viestintäpalvelut
"Alan ammattilaiset ja muutkin ihmiset ylireagoivat tässä ajassa herkästi. Nyt ollaan herkillä vähän kaiken suhteen ja kaikkea syynätään hirveän tarkasti, ja vaikka viestintää yritetään tehdä läpinäkyvästi, sekään ei aina riitä. Pitää olla valveutunut esimerkiksi sen suhteen, miten käytetään diversiteettiä ja vastuullisuutta.
Tuoreimpana esimerkkinä mieleeni on jäänyt Helsingin sanomien etusivulla ollut ja paljon keskustelua herättänyt Nordean vauvamainos, jossa oli kuusivarpainen vauva. Muistan myös HSL:n kamppiksen, johon oli otettu mukaan tummaihoiset tubettajat. Mainoskampanjassa haluttiin muistuttaa ihmisiä, etteivät he matkustaisi pummilla. Nämä jäbät oli lähteneet mukaan, mutta yleisön silmissä mainoksen sanoma kääntyi täysin päinvastaiseksi ja viestiä vääristeltiin. Hätäkeinona HSL veti mainoksen pois, vaikka olisi voinut seisoa sen takana avoimesti.
Toisaalta tällaisen keskustelun aiheuttaminen ei välttämättä ole aina huonoksi. Ainakin sillä saa tehoa ja näkyvyyttä.”
Lue myös: HSL poisti rasistiseksi koetun mainoksen – mallit pettyivät
Simo Arvo, toimitusjohtaja, Drum
”Mieleeni on jäänyt tässäkin gaalassa palkittu Republicin tekemä kampanja Alan Wake 2 -pelille. En tunne casea niin hyvin, että tietäisin, mitä siinä on tarkalleen tehty. Mutta siitä on onnistuttu luomaan iso kansainvälinen ilmiö. Kampanja oli omassa internetissäni ihan valtava juttu, ja sen saama kansainvälinen medianäkyvyys on ollut laajaa. On hienoa, että tällainen ilmiö onnistuttiin luomaan Suomessa.”
Lue myös: Kulttistatus oli palkitun Alan Wake 2 -pelin julkaisun viestinnässä ja markkinoinnissa myös taakka
Mika Särkijärvi, Senior Advisor, Medita
”Seuraan aika paljon informaatiovaikuttamisasioita, ja olen törmännyt Naton viestintään muun muassa Twitterissä. Naton viestintä on tosi tyylikkäästi tehty. He käyttävät hashtagia #wearenato. Se kertoo, että Nato ei ole nuo vaan me. Ajatus on hieno ja kaunis: tekijä ei ole joku kolmas osapuoli, vaan me olemme kaikki yhtä, olemme kaikki Nato-joukkoja. Ajatus sopii sovellettavaksi monen muunkin organisaation viestintään. Tekijä ei ole joku muu, vaan kannustetaan kaikkia olemaan mukana toiminnassa ja muutoksessa."
Merja Haverinen, viestintäkonsultti, Netprofile
”Verohallinnon viestintä jaksaa ilahduttaa edelleen. He ovat tehneet omintakeista ja erottuvaa viestintää jo monta vuotta. Heidän viestintänsä on kiinni ajankohtaisissa ilmiöissä ja trendeissä, eikä siinä kumarrella kuvia tai pyritä miellyttämään kaikkia. Verohallinto käyttää hauskasti myös itseironiaa. Itseironia on vaikea laji, joka vaatii itsevarmuutta. Jos sitä käyttää viestinnässä, täytyy tuntea oma tekemisensä perin pohjin.”