Nokia
Digitaalisuus

Nokia uskoo vankasti metaversumin mahdollisuuksiin

28.10.2022 11:45
Toni Rajamäki
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi Brooklyn 6G Summitissa yhtiönsä ajatuksista liittyen metaversumiin.

Metaversumi on vielä hähmäinen käsite, josta kuulee lukuisia erilaisia määritelmiä. Yksi asia on kuitenkin varma: metaversumialustojen käyttäjämäärät kasvavat vauhdilla, ja suuret yritykset ovat äärimmäisen kiinnostuneita metaversumin mahdollisuuksista.

Kiinnostuneiden joukossa on muun muassa Nokia, jossa uskotaan, että metaversumi lyö läpi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark puhui tällä viikolla Brooklyn 6G Summitissa ja avasi Nokian näkemystä.

– Uskomme, että metaversumi kehittyy kahdesta laajemmasta trendistä, jotka vievät kohti digitaalista ja fyysistä fuusiota ja niin sanottua ihmiskeskeistä teknologia-avusteisuutta (human augmentation). Vuoteen 2030 mennessä kaikki fyysiset asiat, jotka voidaan yhdistää verkkoon, yhdistetään sinne. Uskomme myös, että metaversumi koskettaa lopulta kaikkia elämän osa-alueita niin paljon, ettei yksikään yritys voi suunnitella ja rakentaa kaikkia metaversumiin tarvittavia elementtejä yksinään, Lundmark sanoi.

Tällä hetkellä maailmassa on useita metaversumialustoja, ja yritykset kehittävät metaversumejaan omissa siiloissaan.

– Kukaan ei voi omistaa metaversumia. Tarvitsemme yhteistyötä rakentaaksemme sen ja varmistaaksemme, että metaversumi saavuttaa täyden potentiaalinsa, Lundmark jatkoi.

MAINOS

Lundmarkin mukaan metaversumi jakaantuu tulevaisuudessa kolmeen isoon segmenttiin, jotka ovat kuluttajat, yritykset ja teollisuus. Nokia uskoo, että yritys- ja teollisuussegmenteissä lepää todellinen arvo, sillä niissä voidaan tehdä maailmaa mullistavia uudistuksia.

Maailmaa mullistavilla asioilla Lundmark tarkoittaa muun muassa ratkaisuja, joilla luodaan aiempaa tehokkaampia ja parempia keksintöjä. Hän käyttää esimerkkinä legendaarista Brooklynin siltaa 

– Aina kun ylitän tuon New Yorkin maamerkin, ihmettelen sillan taustalla olevaa insinöörityötä. Mutta miten suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa lähestyttäisiin tänä päivänä? Suuri osa sillasta suunniteltaisiin hyödyntäen tekoälyllä toimivia järjestelmiä, jotka ovat teollisessa metaversumissa. Teollinen metaversumi mahdollistaisi myös rakennustyöntekijöille aiempaa nopeamman ja turvallisemman työskentelyn, kun työtä tehdään kauko-ohjattujen robottien avulla. Ne hyödyntävät lisättyä ja virtuaalista todellisuutta sekä reaaliaikaista dataa muuttuvista ympäristöolosuhteista.

– Fyysisestä sillasta voidaan jo tehdä digitaalinen kaksonen – täysin virtuaalinen 3D-esitelmä – jossa on sillan jokainen yksityiskohta. Tällaisella tekniikalla sillan elinkaarta voi suunnitella 50 tai jopa 100 vuotta eteenpäin.

Nokia aikoo olla muutoksessa mukana, ja yhtiön tavoitteena on tehdä muutos yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

– Onnistuaksemme tarvitsemme oikeanlaista teknologiaa ja liiketoimintamalleja. Luomme Nokialla perustaa tulevaisuuden verkoille, jotka voivat täyttää metaversumin ja laajemmin koko digitaalisen maailman tarpeet turvallisuudesta tai luotettavuudesta tinkimättä. Rakennamme ekosysteemejä, joissa useat toimijat työskentelevät yhdessä luodakseen uudenlaisia ratkaisuja ja tällä tavoin lisäarvoa kaikille, Lundmark kiteytti.

MAINOS
MAINOS