Jokin aika sitten Open AI:n teknologiajohtaja Mira Muratin sisko näytti tämän äidille, mitä tytär tekee työkseen. Kun äidille selvisi, että Chat GPT:ltä voi udella mitä tahansa, ilmestyi tekstikenttään kysymys: ”Milloin Mira menee naimisiin?”
– Hänellä oli hyvin luonnollinen lähestyminen siihen. Se miten generatiivista tekoälyä todellisuudessa käytetään, tai millaisia ongelmia siihen voi liittyä, nähdään vasta silloin, kun se on kosketuksissa todelliseen maailmaan. Vaikka esimerkiksi tekoälyn turvallisuutta on ajateltava heti ensiaskeleista lähtien, ei kaikkea voi ennustaa tyhjiössä, Murati totesi Cannes Lions -lavalla maanantaina.
Viime ajat ovat olleet generatiivisen tekoälyn voittokulkua. Teknologia on demokratisoitunut, ja samalla kun se on kehittynyt hyvin nopeasti, on yhä useammilla mahdollisuus käyttää tekoälyä hyväkseen. Muratin kanssa keskustellut Accenturen toimitusjohtaja David Droga huomioi, että aiemmin ja alkujaan tekoäly oli vain teknologia-ammattilaisten käsissä, mutta esimerkiksi luovien osaajien päästyä siihen kiinni, ovat myös mahdolliset käyttötarkoitukset laajentuneet luultavasti paljon suuremmiksi kuin kehittäjät ehkä osasivat odottaa.
– Alkujaanhan valokuvauskin oli enemmän kemistien hommaa, ja taidetta siitä tuli vasta sitten, kun teknologia kehittyi niin, että sitä pystyivät käyttämään maallikotkin, Droga toteaa.
– Kun ajattelen luovuutta, niin se ei välttämättä ole pelkästään sitä, mitä käsitämme taiteeksi, vaan etsimistä ja löytämistä, jonka pohjalta muodostuu jonkinlainen ainutkertainen kokemus, Murati lisää.
Droga ei pelkää, että tekoäly vie ihmisten työpaikat, vaikka se tuleekin muuttamaan sitä, millaista osaamista ammattilaisilta tulevaisuudessa vaaditaan. Myös Murati uskoo, että tekoäly pikemminkin vapauttaa aikaa muuhun.
– Ihmisillä on paljon enemmän aikaa ajatella asioita syvällisesti ja olla luovempia. Teknologia on vain apuväline, kaikki muu sen ympärillä on tärkeää, Murati toteaa.
Murati arvioi, että tekoäly tulee tietyllä tavalla lävistämään koko yhteiskunnan, ja vaikka sen käyttöä ei hänen mielestään tule pelätä, on sen mahdolliset ongelmat osattava tunnistaa.
– On äärimmäisen tärkeää, että ihminen on kuskin penkillä, ja kehitämme teknologiaa jatkossakin siten, että tämä toteutuu, Murati sanoo.