Kuva Canva Pty Ltd. / T-Media
Brändit

Ponsse Suomen hyvämaineisin pörssiyhtiö – Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko paras toimitusjohtaja

23.8.2024 9:20
Mikko Perttunen
Kone joutui tänä vuonna tyytymään kakkossijaan.

Ponsse on yksityissijoittajien keskuudessa Suomen hyvämaineisin pörssiyhtiö, selviää T-Median tuoreessa selvityksessä.

T-Media tutki yhteistyössä Suomen Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kanssa yksityissijoittajien näkemyksiä Suomen 80 suurimman pörssiyhtiön maineesta. Pörssiyhtiöiden mainetta tutkittiin touko–kesäkuussa 2024, ja tutkimukseen vastasi yhteensä 7 958 yksityissijoittajaa.

Kärkikaksikko vaihtoi viime vuodesta paikkoja. Ponssen jälkeen hyvämaineisimmiksi nähtiin Kone, sen jälkeen Gofore ja Vaisala.

– Maine rakentuu hitaasti ja siksi ei ole yllätys, että kärkiyhtiöt ovat pitäneet sijoituksensa pienin muutoksin. Yksityissijoittajat luottavat kasvollisiin omistajiin. Parhaiten menestyneet yhtiöt ovat jälleen perhe- tai yrittäjätaustaisia, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi tiedotteessa.

Mediatalot eivät listalla nouse korkealle.

Tutkimuksen mukaan pörssiyhtiöiden maine on keskimäärin hyvällä tasolla, mutta se on kuitenkin laskenut jo neljä viimeistä vuotta peräkkäin. Pörssiyhtiöiden mainepisteiden keskiarvo on tänä vuonna 3,52, kun vuoden 2021 tutkimuksessa keskimääräinen mainearvosana oli 3,60.

Heikoin maine 80 yrityksen listalla on asuntosijoitusyhtiö Kojamolla. Mediatalot eivät listalla nouse korkealle. Sanoma on Suomen 52. hyvämaineisin pörssiyhtiö ja Alma Media sijalla 61.

Vuoden suurimman mainenousun teki energiakonserni Fortum, joka viime vuonna kynti listan viimeisenä, ja toiseksi suurimman Pihlajalinna. Eniten maine laski puolestaan Oma Säästöpankilla ja Musti Groupilla.

Pörssiyhtiöiden mainepisteet. Kuvaaja: T-Media

– Yleinen uskomus voi olla helposti se, että yksityissijoittajien käytös pörssiyritystä kohtaan seuraisi pääosin taloudellista suoriutumista. Meta-analyysimme osoittaa kuitenkin, että mielikuvat tuotteiden ja palveluiden hinta-laatusuhteesta ja johtamisesta ohjaavat yksityissijoittajien käyttäytymistä talouden mielikuvan ohella, T-Median data-analyytikko Antti Pennala sanoo.

Pennalan mukaan pörssiyhtiöiden toiminnalle on yksityissijoittajien keskuudessa korkea eettismoraalinen vaade. Siksi maine reagoi voimakkaasti, mikäli esimerkiksi pörssiyhtiöt eivät noudata hyvää hallintotapaa tai osakeanteja suunnataan niin, että yksityissijoittajat eivät pääse niihin osallistumaan.

Marimekon toimitusjohtaja nähdään pörssiyhtiöiden parhaaksi

Tutkimuksessa selvitettiin maineen lisäksi myös pörssiyhtiöiden paras toimitusjohtaja. Vuodesta 2015 Marimekkoa luotsannut Tiina Alahuhta-Kasko nousi yksityissijoittajien silmissä parhaaksi toimitusjohtajiksi vuonna 2024.

Toiseksi parhaaksi toimitusjohtajaksi arvioitiin Nokian Pekka Lundmark ja kolmanneksi Nordean Frank Vang-Jensen.

Vaikka Alahuhta-Kasko valittiinkin parhaaksi toimitusjohtajaksi, on lista edelleen kovin miesvoittoinen. Kymmenen kärjessä Alahuhta-Kasko on ainoa nainen.

Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko arvioitiin suomalaisten pörssiyhtiöiden parhaaksi toimitusjohtajaksi. Kuva: Marimekko

Pörssiyhtiöiden Luottamus & Maine 2024 -tutkimuksessa selvitettiin 80 yhtiön maine suomalaisten yksityissijoittajien keskuudessa. Yhtiöiden maine mitattiin Luottamus & Maine-tutkimusmallilla, jossa mainetta arvioidaan kahdeksan osatekijän avulla: hallinto, talous, johtaminen, innovatiivisuus, vuorovaikutus, tuotteet & palvelut, työpaikka ja vastuullisuus.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 15-vuotiaat suomalaiset yksityissijoittajat valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin sähköisellä kyselylomakkeella 21.5.–12.6.2024 yhteistyössä Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjät ry:n kanssa.

Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 7 958 yksityissijoittajaa, jotka antoivat yhteensä 17 811 yritysarviota.

MAINOS