Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on saanut päätökseen selvityksensä, jossa tutkittiin yhtiön entisen työntekijän potkuja. Ilmarisella työskennellyt Toni Varis syytti yhtiötä julkisuudessa syrjinnästä, mistä nousi viime viikolla valtava kohu somessa ja mediassa.
Varis kertoi LinkedIn-julkaisussa saaneensa potkut, kun hän oli kertonut avioituneensa miehen kanssa. Variksen esihenkilö oli julkaisun mukaan vastannut alaisensa ilmoitukseen “Homot voi mennä töihin Varmaan". Päivää myöhemmin koeajalla olleen Variksen työsuhde päätettiin.
Ilmarinen teki tapauksesta tutkimuksen ulkopuolisen tahon kanssa, ja selvityksen mukaan työsuhteen päättämisessä ei ollut syrjiviä perusteita. Työntekijän työsuhteen päättämiselle koeajalla on ollut työsopimuslain mukaiset, dokumentoidut perusteet pidemmältä aikaväliltä. Menettelyssä on noudatettu Ilmarisessa sovittuja toimintamalleja ja ohjeita, yhtiö sanoo tiedotteessaan.
– Yksityisyydensuojan vuoksi emme voi julkisesti kertoa työsuhteen päättämisen perusteita, mutta syyt liittyvät aina työhön, eikä asialla ole mitään tekemistä työntekijän seksuaalisen suuntautumisen tai siviilisäädyn kanssa. Epäasiallista tai syrjivää käytöstä emme hyväksy keneltäkään, Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä sanoo.
Työsuhteen päättämisen lisäksi Ilmarisessa on selvitetty esitettyä väitettä siitä, että esihenkilö olisi kommentoinut epäasiallisesti työntekijän seksuaalista suuntautumista. Selvityksessä ei löydetty näyttöä, joka tukisi Variksen väitettä, eikä esiin ole tullut mitään sellaista, joka antaisi aihetta seuraamuksiin. Ainoa näyte on Variksen itsensä kertoma. Kyseinen esihenkilö kiistää käyneensä väitetyn mukaista keskustelua tai edes tavanneensa työntekijää sanottuna ajankohtana.
Asiassa on kuultu tapauksen osapuolia sekä työyhteisön jäseniä. Varikselle on tarjottu mahdollisuus käydä tapausta läpi niin, että mukana olisi hänen valitsemansa avustaja. Kuulemisten lisäksi tapahtumien kulkua on selvitetty työkalentereista ja kulunvalvontatiedoista siltä osin kuin on ollut mahdollista. Tiedoista ei ole löytynyt näyttöä siitä, että henkilöt olisivat kohdanneet kerrottuna ajankohtana.
– Esitetyt väitteet ovat erittäin vakavia ja olemme halunneet selvittää ne niin perusteellisesti kuin on mahdollista työnantajan käytettävissä olevin keinoin. Emme hyväksy syrjintää missään muodossa ja meillä on nollatoleranssi kaikelle kiusaamiselle, häirinnälle ja epäasialliselle kohtelulle.
– Työsuhteen purkaminen on aina raskas toimenpide erityisesti työntekijälle, mutta myös työnantajalle, eikä sitä koskaan tehdä kevein perustein. Olemme pahoillamme, että työntekijä on kokenut tämän epäoikeudenmukaisena, Ärilä lisää.
Lue myös: Ilmarinen epäonnistui kriisiviestinnässään yhdessä olennaisessa asiassa, sanoo asiantuntija