Rebl Eats piruili Helsingin Sanomien kannessa Rebl Groupille.
Brändit

🔍 PRH:n rekisteripäällikkö kommentoi Rebl-kohua: Jokainen ilmoitus tutkitaan samalla pieteetillä – Rebel Groupin protesti otettiin huomioon jo käsittelyvaiheessa

19.9.2024 8:49
Mikko Perttunen
Ville Tornberg kertoo, että hankalia tapauksia pohditaan tarvittaessa myös yksittäistä käsittelijää laajemmalla porukalla.

🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat uutisia pidempiä ja taustoittavia artikkeleita.

Punamusta Mediana aiemmin tunnetun Rebl Groupin ja valmisruokayritys Rebl Eatsin nimikiista on puhuttanut pari viime viikkoa niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa. Kolmantena yrityksenä sopassa on vielä kierrätysvaateliike Rebel Group.

Lue myös: "Asetelma kuin Daavidilla ja Goljatilla" – Punamusta Median viimeviikkoinen nimenmuutos suututti samankaltaisella nimellä toimivat suomalaisyritykset

Viime viikolla Rebl Eats piruili mediakonsernille Helsingin Sanomien etusivun mainoksella, jonka johtotekstinä oli lause It takes a cause to start a revltion. Mainoksessa mukailtiin Rebl Groupin brändiuudistuksen mukanaan tuomaa tunnuslausetta It takes a rebl to start a revltion.

Lisäksi mainoksessa korostettiin, että yritys on tehnyt kasvipohjaista valmisruokaa jo vuodesta 2021.

"Kyllä viikoittain tulee vastaan useampia tapauksia."

Patentti- ja rekisterihallitus on saanut sosiaalisessa mediassa kritiikkiä Punamusta Median uuden nimen hyväksymisen vuoksi. Myös PRH:ssa on huomattu aiheen ympärillä vellonut uutisointi.

– Välillä näistä nousee porua. Ei nyt ehkä ihan joka päivä, mutta kyllä viikoittain tulee vastaan useampia tapauksia, patentti- ja rekisterihallituksen rekisteripäällikkö Ville Tornberg kertoo.

Vuositasolla PRH:lle rekisteröidään yli 46 tuhatta toiminimeä, joten riitatilanteiltakaan ei voida välttyä. Määrä on niin valtava, että reklamaatioita tulee väistämättä jälkikäteen myös kirjoitus- ja kirjaamisvirheistä. Välillä rekisteriin pääsee myös toiminimiä, joita ei pitäisi voida rekisteröidä.

– Meillä on käytössämme useita lähteitä, joista varmistetaan, onko toiminimen rekisteröinnille estettä. Tutkimme esimerkiksi toiminimen erottuvuutta ja sekoittuvuutta, ja loppukädessä toiminimilaki määrittää sen, millaiset nimet voidaan hyväksyä, Tornberg sanoo.

"Ohjeistuksia päivitetään jatkuvasti."

Käytännössä haettavaa toiminimeä verrataan esimerkiksi rekisterissä jo oleviin nimiin sekä kotimaisiin, EU-tason ja kansainvälisiin tavaramerkkeihin.

– Toiminimiä käsittelevillä asiantuntijoilla on hyvät toimintatavat ja ratkaisupankit käytössään, ja ohjeistuksia päivitetään jatkuvasti, Tornberg sanoo.

Myös kaikkien kansalaisten käytössä oleva PRH:n nimipalvelu vertaa tehokkaasti pohdinnassa olevaa toiminimeä eri lähteisiin. Sitä kautta voi saada varmuutta toiminimen mahdollisesta hyväksynnästä jo etukäteen.

Mikäli toiminimi lyödään rekisteriin, on ainoa keino sen poistamiseksi valittaa markkinaoikeuteen.

– Tuomioistuimen ratkaisut muokkaavat sitten meidänkin rekisterikäytäntöjämme. Lukumäärällisesti oikeuteen menee asioita kuitenkin melko harvoin, Tornberg kertoo.

Lue myös: Slush 100 -kilpailuun valittu valmisruokayritys ja kierrätysvaatekauppa yhdistävät voimansa Rebl-brändikohussa – mediakonserni yritetään vielä saada neuvottelupöytään

Tapaukset välillä haastavia

Viime viikot puhuttaneessa tapauksessa toinen pienemmistä yrityksistä, Rebel Group, teki protestin jo käsittelyvaiheessa, ja se otettiin siis huomioon päätöstä tehtäessä.

– Rebl Groupin tapauksessa ei siis ollut minkäänlaista käsittelyvirhettä. Toiminimiasiat ovat aika vaikeita ymmärtää tuntematta toiminimilakia, joka säätää, missä rajat menevät.

Tornberg kertoo, että pääsääntöisesti asiantuntijat pystyvät ratkaisemaan käsiteltävät asiat itsenäisesti. Mikäli tilanteeseen liittyy tulkinnanvaraisuutta, voi käsittelijä tarttua oljenkortena toiseen asiantuntijaan. Päivittäin järjestettävän kokouksen pöydälle tuodaan vielä erikseen vaikeimpia tapauksia. Myös Rebl Groupin tapaus oli esillä tällaisessa kokouksessa.

– Jotkut tapaukset ovat hyvin haastavia meidän asiantuntijoillemmekin.

Rebl Groupin ja Rebl Eatsin sekä Rebel Groupin sotkussa keskeinen harmituksen aihe vaikuttaa olleen se, että suuren konsernin koetaan astuneen pienemmän toimijan varpaille. Tornberg kuitenkin muistuttaa, ettei yrityksen koolla ole minkäänlaista vaikutusta PRH:n päätöksiin.

– Jokainen ilmoitus on meille saman arvoinen ja tutkitaan samalla pieteetillä, Tornberg sanoo.

Lue myös: Punamusta Media on nyt Rebl

Muokattu klo 12.39: Rebl Groupin nimeen liittyvää protestia ei tehnyt Rebl Eats vaan Rebel Group. Sekä otsikkoa että tekstiä on korjattu tämän osalta.

MAINOS