Mainos

Raakel Koittola uskoo ammatillisen yhteisön voimaan

28.5.2024 6:53
MarkkinointiUutiset
Markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja Raakel Koittola haluaa olla osa jotain suurempaa. Siksi hän valitsi uran urheilumaailmassa.

MAINOS: Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Vaikka Raakel on majaillut jo pidemmän aikaa pääkaupunkiseudulla, hän ei ole unohtanut juuriaan.

– Olen alun perin Etelä-Pohjanmaalta, tarkemmin sanottuna Nurmosta. Aina ja ikuisesti sieltä, Raakel korostaa.

Yllättävä reitti myyntiin

Raakel kulki myynti- ja markkinointialalle poikkeuksellista reittiä, sillä hän on suorittanut teologisen tiedekunnan tutkijalinjan Helsingin yliopistossa. 

– Tutkijalinjalta valmistuu toimittajia ja muita ei-tyypillisiä teologeja. Tarkoituksenani oli tutkia asioita, mutta sain huomata, että kirjastossa hissukseen istuskelu ei ole minua varten. 

Valmistumisensa jälkeen Raakel päätyi sattuman kautta kansanedustajan avustajan sijaiseksi. Sieltä ura jatkui mediamyynnin pariin.

– Huomasin, ettei myynti olekaan niin kauhistuttavaa tai vaikeaa – ja oivalsin olevani siinä oikeastaan ihan hyvä. Sehän on vain ongelmien ratkomista!

Raakel alkoi haaveilla myyntityöstä alalla, johon hänellä on aitoa paloa. Siksi hän pirautti HIFK Fotbollin silloiselle toimitusjohtajalle ja ilmoitti tulevansa heille töihin.

– Sain paikan ja aloitin kylmäsoitot.

Vapaus tuntea

Kylmäsoittelukampanja muuttui tuota pikaa vakkariduuniksi jalkapallon parissa. Tällä hetkellä hän paiskii hommia HIFK:n markkinointi- ja vastuullisuusjohtajana jääkiekkopuolella.

– Meidän tehtävämme on tuoda ihmiset yhteen ja pitää heistä huolta. Vastuullisuusohjelmamme kattaa ympäristö-, yhteiskunta- ja yritysvastuun sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden. Nämä kaikki ovat erittäin tärkeitä osa-alueita.

Raakel on koko elämänsä seurannut urheilua. Työ urheilubisneksessä onkin hänelle todellinen unelmien täyttymys.

– Rakastan tunnetta, jonka urheilun katsominen antaa. Vaikka urheilu ei ole Suomessa erityisen hyvin palkattua, minulla on mahdollisuus työskennellä intohimoni parissa.

Raakelin mielestä urheilu tarjoaa ihmisille turvallisen paikan näyttää tunteita.

– Useat haluavat tulla katsomaan pelejä, koska silloin saa huutaa, tuntea kaikkia tunteita ja elää hetkessä täysillä vapaasti. Siellä kentän laidalla ei tarvitse olla niin aikuinen ja järkevä.

"Moon kökäs"

Raakelin identiteetti myynti- ja markkinointiammattilaisena on muotoutunut hiljalleen.

– Urani alussa ajattelin, etten ole mikään myynti- tai markkinointi-ihminen. En kokenut ansaitsevani sellaista titteliä, koska en ole koskaan opiskellut alaa.

Lopulta Raakel ymmärsi, että juuri myyntiä ja markkinointiahan hän tekee. Hän päätti antaa mahdollisuuden Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:lle, joka kokoaa yhteen kaikki alan ihmiset heidän koulutustaustastaan riippumatta.

– Liityttyäni otin heti yhteyttä MMA Helsingin paikallisyhdistykseen ja kysyin, miten voisin jeesata heitä. Halusin antaa oman panokseni toiminnalle.

Etelä-Pohjanmaalla Raakel on tottunut siihen, että asioita tehdään yhdessä.

– Siellä on sanonta "olla kökässä", mikä tarkoittaa vapaaehtoistöiden tekemistä. Tästä tekemisen kulttuurista olen omaksunut oman työmoraalini.

MMA Helsingissä Raakelin apu otettiin ilolla vastaan, ja nyt hän on mukana hallituksessa.

Usko yhteisön voimaan

Raakel uskoo, että maailman nopea muutos vaatii itsensä kehittämistä ja uusien taitojen omaksumista. Hän korostaa verkostoitumisen tärkeyttä, sillä hänestä myynti- ja markkinointiala on menossa yhä yhteisöllisempään suuntaan.

– Ammatillisen yhteisön voimaa ei kannata missään nimessä väheksyä. Tässä vaiheessa uraani tiedän arvoni ja mitä ansaitsen. Nuorempana en sen sijaan olisi osannut tai edes uskaltanut neuvotella. Siksi tarvitsemme jonkun, joka pitää puoliamme.

Murroksen myötä vanhat mallit eivät välttämättä enää toimi, ja haasteiden nallittaminen vaatii uudenlaista ajattelua ja yhteistyötä. Silloin jokainen hyötyy yhteisöstä, jolla on monipuolista osaamista ja erilaisia näkökulmia. 

– Mielestäni MMA:n hienous on siinä, että täällä ei ole väliä, mistä tai miksi kukin on tullut. Merkitystä on vain sillä, että me olemme myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia, jotka haluavat yhdessä vaikuttaa alamme kehitykseen.

Teksti: Juuli Hiltunen

Kuva: Riika Kastelehto

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Eväät menestykseen ja hyvinvointiin 

Jokaisella myynnin ja markkinoinnin ammattilaisella pitäisi olla mahdollisuus kukoistaa työelämässä itseään puhuttelevalla tavalla. Siksi MMA on täällä: tarjoamme ammatillisen kasvusi vauhdittajaksi palveluita ja etuja, jotka on suunniteltu juuri meidän alamme tarpeisiin.

Tutustu meihin tästä »