Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Ruoan terveellisyys painaa Suomessa enemmän kuin Euroopassa keskimäärin

18.10.2024 10:00
Mikko Perttunen
Erityisesti ravintoloiden odotetaan tarjoavan terveellistä ruokaa.

Suomalaiset pohtivat ruoan terveellisyyttä huomattavasti enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin, selviää Edenredin globaalista Ruokabarometri 2024 -tutkimuksesta.

Suomalaisista 90 prosenttia pyrkii lisäämään ruokavalionsa monipuolisuutta. Kaikista eurooppalaisista 80 prosenttia kertoo tekevänsä niin. Suomalaisista 45 prosenttia kertoo kiinnittävänsä usein huomiota elintarvikkeiden ravintosisältöihin, kun kaikista eurooppalaisista näin tekee 41 prosenttia.

"Ravintoloilla olisi ehkä opittavaa."

– Suomalaisista 83 prosenttia odottaa ravintoloilta terveellisyyttä – koko Euroopasta 72 prosenttia. Ravintoloilla olisi ehkä opittavaa, sillä Suomessa ravintoloista joka kolmas ei näe terveellisyyttä vetovoimatekijänä. Ruokailijoiden sanoma ja ravintoloiden käsitys ovat ristiriidassa, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen kertoo Edenredin tiedotteessa.

Suomessa kuitenkin säästetään ruokakuluista todennäköisemmin kuin muualla Euroopassa. Hieman yli puolet suomalaisista ryhtyy säästäessään ostamaan ruokaa halvemmalla. Muut eurooppalaiset karsivat puolestaan suomalaisia herkemmin ravintolakäynneistä. Tämä selittyy luultavasti isolta osin sillä, että suomalaiset käyvät ylipäätään harvemmin ravintoloissa kuin eurooppalaiset keskimäärin.

Joka tapauksessa Suomessakin 84 prosenttia kertoo karsivansa ensimmäisenä ravintolakäynneistä, mikäli on tarve säästää rahaa.

Annoskoko on suomalaisille tärkeä asia. 48 prosenttia suomalaisista ei ajattele annosten pienentämisen tarkoittavan terveellisempää ruokailua.

– Muualla Euroopassa saavutetusta annoskoosta pidetään kiinni vieläkin hanakammin. Eurooppalaisista 59 prosenttia ei tahdo pienentää annoksiaan. Esimerkiksi ruotsalaisista peräti 85 prosenttia ei aio syödä niukempia annoksia. Suomalaisille terveellisempi ruokavalio tarkoittaa yleisimmin tuoreen ruoan ja tuoreiden raaka-aineiden sekä kasvisten lisäämistä, Lahtinen sanoo.

Suomalaiset suhtautuvat vegetaarisiin ja vegaanisiin ruokiin suopeammin kuin eurooppalaiset keskimäärin. Joka toinen suomalainen mieltää vegetaarisen ja vegaanisen terveelliseksi. Koko Euroopasta 56 prosenttia ei koe niitä terveellisiksi.

Lue myös: Suomen paras lounas löytyy ensi kertaa liikenneasemalta – katso koko kymmenen kärki

MAINOS