Kuva: Canva Pty Ltd.
Media

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus Yle Kioskin Suomi on queer -sarjalle

31.5.2024 12:30
Mikko Perttunen
”Kaikilla media-alalla työskentelevillä on vastuu siitä, että sateenkaari-ihmisten tarinat näkyvät ja kuuluvat suomalaisessa yhteiskunnassa.”

Sateenkaari-ihmisten ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta on myöntänyt Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen Suomi on queer -sarjan tekijöille. Yle Kioskin kuusiosaisen sarjan on ohjannut Roosa Kuosmanen ja käsikirjoittanut Kuosmanen yhdessä Salla-Rosa Leinosen ja Elina Lisa Leinon kanssa.

Seta on jakanut Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkintoa 80-luvulta alkaen henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

– Aikana, jolloin sateenkaari-ihmisiin kohdistuu paljon vihapuhetta ja heidän oikeuksiaan ja asemaa yhteiskunnassa kyseenalaistetaan, tarvitaan julkisuuteen toisenlaisia kertomuksia, jotka kertovat paitsi sateenkaari-ihmisten kamppailusta oikeuksien puolesta myös sateenkaariyhteisöjen rikkaasta moninaisuudesta sekä niiden resilienssistä, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa tiedotteessa.

Sarjan käsikirjoittajat kertovat, että Suomi on queer -dokumenttisarjassa haluttiin näyttää sateenkaarinuorille heidän omaa historiaansa ilon ja lämmön kautta, vaikka historia on pitkälti melko synkkä.

– Meidän kaikkien on tärkeää tuntea suomalaista sateenkaarihistoriaa, sillä sen kautta ymmärrämme paremmin nykypäivää. Sateenkaari-ihmisten tarinoita pitää kuulla lisää, ja kaikilla media-alalla työskentelevillä on vastuu siitä, että sateenkaari-ihmisten tarinat näkyvät ja kuuluvat suomalaisessa yhteiskunnassa, käsikirjoittajat kertovat.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)