Suomessa ei ole toistaiseksi tehty isoja ponnisteluja metaversumin suhteen, mutta maailmalla kehitys on jo pitkällä. Omalla tavallaan se on huolestuttavaa, sillä suomalaiset ovat taas jäämässä kehityksessä jälkeen. Eikä kyse ole pelkästään metaversumista, vaan kokonaisuudessaan internetin seuraavasta vaiheesta, web 3.0:sta.
Tämä saikin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran ja Kansallisgallerian liikkeelle ja toimimaan pelinavaajana Suomessa. Sitra ja Kansallisgalleria tiedottivat tiistaina, että organisaatiot ovat rakentaneet pilottiprojektin metaversumiin.
– On Suomen etu ymmärtää paremmin, mistä web 3.0:ssa ja metaversumissa on kysymys, painottaa Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen tiedotteessa.
– Sitra on tukenut hanketta antamalla asiantuntija-apua. Haluamme tulevaisuustalona edesauttaa tämän osaamisen ja ekosysteemin syntymistä Suomessa. Yksi tapa konkretisoida asiaa on kokeilujen kautta. Tässä kokeilussa pääsemme metaversumin lisäksi vaiheittain kokeilemaan myös uusia osallistamisen ja hajauttamisen muotoja, hän jatkaa.
Lehtonen muistuttaa, että web 3.0:n kohdalla riittää vielä kysymysmerkkejä, mutta siinä on paljon mahdollisuuksia esimerkiksi dataturvallisuuden suhteen.
– Reilu datatalous on yksi Sitran kolmesta teemasta, joiden uskomme eniten muuttavan yhteiskuntaa tulevaisuudessa. Hajautettu internet eli web 3.0 voi olla reilumpi internet, jossa yksilöillä on parempi kontrolli ja luottamus oman datansa käyttöön. Se, mitä web 3.0:sta tulee, riippuu meistä kaikista. Se riippuu siitä, minkälaisia pelisääntöjä, lainsäädäntöä, liiketoimintamalleja ja teknologioita kehitämme jatkossa. Myös Suomessa tarvitaan lainsäädännön päivitystä.
Sitran ja Kansallisgallerian pilotissa on mukana Decentraland, joka on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalimaailma. Decentralandiin rakennettiin Finnish Metagallery -paviljonki, joka paitsi avaa virtuaalimaailman mahdollisuuksia myös innostaa taiteen ystäviä. Vierailijat pääsevät vaikuttamaan paviljongissa esillä olevaan taiteeseen ja äänestämään lisättävistä teoksista.
– Pystymme metagallerian kautta tuomaan jotain täysin uutta taiteen ystäville, mutta samalla tutkimme mitä museotoiminta voisi olla web 3.0 maailmassa. Kansallisgallerialla on yli 44 000 teosta ja niihin liittyvää tietoa, jota haluamme tehdä saavutettavammaksi. Tutkimusten mukaan virtuaalimaailmat tuovat paljon myönteistä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, painottaa Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä.
Pilotti mahdollistaa Kansallisgallerialle muun muassa uusien kohderyhmien tavoittamisen.
– Projekti antaa meille mahdollisuuden tuoda taidetta yleisöille, joita emme mahdollisesti muuten tavoita. Meille on tärkeää ymmärtää vierailijoiden aktivoinnin ja vuorovaikutuksen määrää ja laatua sekä vaikeusasteita virtuaalimaailmassa, sanoo Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja Johanna Eiramo.