Kuva: Koodia Suomesta ry
Digitaalisuus

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto tietoturvavaikuttaja Laura Kankaalalle

11.10.2024 8:58
Mikko Perttunen
Kankaala: ”Mietin, voinko vastaanottaa tätä palkintoa.”

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on tänä vuonna myönnetty F-Securen kyberuhkatiedustelun päällikölle ja tietoturvavaikuttajalle Laura Kankaalalle.

Palkinnon jakaa vuosittain Koodia Suomesta ry henkilölle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt suomalaista ohjelmistoalaa.

Palkintotuomaristo perustelee valintaa muun muassa Kankaalan ansiokkaalla työllä tietoturvan yleistajuistamisessa.

Päivätyönsä ohessa Kankaala on vetänyt tietoturvaan liittyviä podcasteja sekä paljastanut tietoturva-aukkoja Ylen Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa -dokumenttisarjassa.

Korona-aikana Kankaala toimi kyberasiantuntijoiden vapaaehtoisorganisaatio Kyber-VPK:ssa, jonka tarkoitus oli auttaa terveydenhuoltoa ja muita kriittisiä toimialoja koronapandemian alla. Kankaala tekee tietoturva-asiantuntijana myös puhujakeikkoja Suomessa ja ulkomailla.

– Olen tosi otettu ja iloinen huomiosta, vaikka ensin mietin, voinko vastaanottaa tätä palkintoa, kun en ole hirveästi itse koodannut muuta kuin tietty skriptejä ja hakkerointiin tarvittavia koodinpätkiä, mutta en suoranaisesti ohjelmistokehitystä. On totta, että tosi moni tietoturva-asia lähtee koodista, Kankaala kommentoi tiedotteessa.

Kankaala toivoo, että hänen tuottamansa sisällöt palvelisivat suomalaisia ja ihmisiä, jotka tarvitsevat tietoa tietoturva-aiheista. Hän ei halua lietsoa pelkoa, vaikka tietoturvaan liittyykin pelottavia ja ikäviä puolia, kuten kasvava kyberrikollisuus. Mitä enemmän ihmiset kuitenkin tietävät aiheesta, sitä paremmin he voivat itse aktiivisesti toimia ja tehdä asioita turvallisuutensa parantamiseksi.

Tietoturva on tärkeä osa riskienhallintaa myös yrityksille. Resurssit voivat kuitenkin olla tiukassa.

– Yrityksissä olisi hyvä kuunnella koodarien huolia ja reagoida niihin, Kankaala muistuttaa.

Aiempina vuosina Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on myönnetty Matti Luukkaiselle, Linda Liukkaalle, Instagram-Janille, Juho Vepsäläiselle, Teemu Roosille, Ilkka Paanaselle, Aleksi Yrttiaholle, Elisa Heikuralle sekä Riku Rouvilalle. Palkinnonsaaja julkistetaan aina Suomalaisen koodin päivänä 11. lokakuuta.

MAINOS