Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Suomalaisilla usein vaikeuksia pitää kirjaa ”osta nyt, maksa myöhemmin” -hankinnoistaan – ongelmat korostuvat nuorilla

12.8.2024 8:50
Mikko Perttunen
”Kuluja kasautuu helposti huomaamatta yli oman talouden kestokyvyn, jos tehdään useita hankintoja, joiden maksua lykätään.”

Luotonhallintayhtiö Intrumin kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan suomalaisilla nuorilla aikuisilla on muita ikäryhmiä enemmän haasteita pitää kirjaa ”osta nyt, maksa myöhemmin” -ostoksistaan.

Tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset kokevat muita ikäryhmiä vaikeammaksi pitää kirjaa tällaisista ostoksista sekä ja niistä kertyvistä kuukausittaisista kuluista. Intrum muistuttaa, että digitaaliset ratkaisut ja maksutavat tekevät ostamisesta yhä helpompaa ja sosiaalinen media lisää paineita kuluttamiseen.

Intrumin analyysi suomalaisten velkaantumisesta kertoo, että 18–24-vuotiailla perintätapaukset kasvoivat vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Myös perintään siirtyneiden saatavien pääomat ovat kasvaneet samassa ikäryhmässä huolestuttavasti vuodesta 2021 lähtien. Muista ikäryhmistä ainoastaan 25–29-vuotiailla pääomat olivat kasvaneet enemmän.

– Joustavat maksutavat mahdollistavat helpon ostamisen, mutta kääntöpuolena on, että ne houkuttelevat tekemään harkitsemattomia hankintoja. Lisäksi kuluja kasautuu helposti huomaamatta yli oman talouden kestokyvyn, jos tehdään useita hankintoja, joiden maksua lykätään tai joita maksetaan kuukausittain tai osamaksuna, Intrumin yritysvastuupäällikkö Anna Johnson-Ferguson sanoo tiedotteessa.

MAINOS
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Toisaalta nuoret aikuiset suhtautuvat kaikista ikäryhmistä luottavaisimmin mahdollisuuksiinsa hankkia lisätuloja ja maksaa kaikki laskunsa. He olivat myös haluttomimpia vähentämään säästöön laittamansa rahan määrää.

Toisaalta nuorilla aikuisilla on helposti useampia vaihtoehtoja talouden hallintaan kuin vanhemmilla ikäryhmillä, joilla useammin on lapsia elätettävänä ja esimerkiksi asunto- tai autolainoja maksettavana. Moni nuorista voi asua vielä kotona, mikä vaikuttaa tietysti merkittävästi elinkustannuksiin.

18–21-vuotiaiden menoista 52 prosenttia kuluu välttämättömiin kustannuksiin, 29 prosenttia vapaavalintaisiin ostoksiin ja 19 prosenttia säästöön tai lainan maksuun. Suhteessa muihin ikäryhmiin nuorten menojen jakauma on Intrumin mukaan varsin terveellä pohjalla, kun sitä verrataan yleisesti suositeltuun 50–30–20-jakaumaan, jonka mukaan enintään puolet tulisi kulua pakollisiin, 30 prosenttia vapaavalintaisiin menoihin ja 20 prosenttia säästöön tai lainan maksuun.

MAINOS