Canva Pty Ltd
Media

Suomi siirtyy ensi keväänä teräväpiirtoaikaan – näin selvität, täytyykö televisio uusia

11.9.2024 13:15
Iina Kansonen
Perusmuotoiset televisiolähetykset päättyvät keväällä 2025, mutta kanavanumerointi muuttuu antennitalouksissa jo ensi marraskuussa.

Perusmuotoiset eli SD-tasoiset tv-lähetykset päättyvät, ja ne lähetetään jatkossa vain teräväpiirto- eli HD-laadulla. Muutos tapahtuu Ylellä 31.3. ja muilla Suomen tv-kanavilla 30.6.2025 ja koskee sekä antenni- että kaapelitalouksia.

– HD-siirtymä on merkittävä etappi television teknologiakehityksessä ja median monimuotoisuuden ja palvelutarjonnan tukemisessa. Uusi jakelutekniikka hyödyntää rajallisia taajuusresursseja tehokkaammin, mikä osaltaan tukee digitalisoitumista, sanoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtaja Lasse Laine tiedotteessa.

Suomessa on 100 000–150 000 televisiota, joilla ei pysty katsomaan HD-lähetyksiä.

Ylen arvion mukaan Suomessa on 100 000–150 000 televisiota, joilla ei pysty katsomaan HD-lähetyksiä. Traficomin Laineen mukaan laaja-alaisella viestinnällä pyritään varmistamaan, että kaikissa kotitalouksissa on siirtymän jälkeen valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä.

Antennitalouksissa kanavat on viritettävä uudelleen. Antenniverkon kanavapaikat vaihtuvat 19.11.2024. Kaapeliverkossa muutos tapahtui jo elokuussa 2021, eli kanavia ei tarvitse virittää.

Television uusimistarpeen voi selvittää helposti, Ylen tiedotteessa vinkataan. Jos antennitaloudessa television kanavapaikalla 21 näkyy Yle TV1 HD, lähetykset näkyvät myös 1.4.2025. Kaapelitalouksissa HD-kanavat näkyvät jo nyt kanavapaikoilla 1–20.

– HD-siirtymä lisää teräväpiirtokanavien määrää antenni-tv-verkossa. Tv-vastaanotinkannan päivittyessä yhä useampi katsoja pääsee nauttimaan parempilaatuisesta tv-kuvasta ja käyttämään vuorovaikutteisia hybridi-tv-palveluja, sanoo Digitan tv-liiketoiminnasta vastaava johtaja Tom Jungell tiedotteessa.

MAINOS