🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempiä, taustoittavia ja päivittäisestä uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.
Amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjan loppuottelu Super Bowl kerää valtavan kansainvälisen huomion, ja myös tapahtuman ympärille tehdyt mainokset saavat erityishuomion. Valtavilla budjeteilla tuotetut ja miljoonien dollareiden spotteihin asetellut mainokset ovat tietysti myös markkinointialan syynin alla.
Billion Dollar Boy -vaikuttajamarkkinointitoimiston markkinointijohtajana New Yorkissa työskentelevä Christine Göös kertoo, että vaalivuosi luultavasti näkyi tämän vuoden mainonnassa:
– Tämän vuoden Super Bowl -mainokset ovat kiinnostava barometri kulttuurin ja markkinoinnin nykytilalle. Useimmat mainostajat pelasivat todella varman päälle. En sanoisi tämän vuoden olevan vahvimpia mainoksien osalta. Joko brändit pelkäävät Bud Light -tyyppisen kohun toistuvan somessa, tai vaalivuosi vaikuttaa tarinankerrontaan, Göös toteaa.
Myös markkinointimedia Marketing Dive huomioi Super Bowl mainontaan liittyvän varmistelun. Sen mukaan vuoden suurimman ottelun aikana liian monet yritykset luottivat vain julkkisten läsnäoloon mainoksissa. Huumori, nokkeluus ja yhteys tuotteeseen kuitenkin tuntui olevan vähissä.
– Mainostajat yrittivät liikaa. Yhden julkkiksen sijaan he toivat ruudulle viisi tai kuusi. Yhden selkeän vitsin sijaan tähdättiin useampaan. Se oli liian monimutkaista, ja monien kohdalla oli jopa vaikea muistaa itse brändiä, Mekanism-toimiston toimitusjohtaja Jason Harris kommentoi Marketing Divelle.
Myös Göös huomioi julkkisten paljouden Super Bowl -mainoksissa:
– Nähtiin paljon puujalkavitsejä, kuten Pluto TV:n sohvaperunat, ja iso liuta julkkiksia, kuten aina. Sosiaalisen median vaikutus ja vaikuttajat ovat edelleen melko harvinaisia, mikä osoittaa, kuinka vähäinen rooli sosiaalisella medialla on brändiorganisaatioissa. Muutama mainostaja oli kuitenkin onnistunut yhdistämään someen TV-mainoksia, kuten Uber Eatsin Beckham-sisällöt, jotka oli toteutettu ja jalkautettu tehokkaasti hyvissä ajoin ennen peliä, Göös pohtii.
Hänen mukaansa eniten huomiota ja keskustelua paikallisissa mainospiireissä keräsi CeraVe:n Michael Cera -yhteistyö.
– Se oli parhaiten toteutettu ja yksi suosikkejani. Fanit ovat myös nimenneet sen parhaaksi mainokseksi. Beyonce:n Verizon-mainos oli myös laajalti keskusteltu etenkin siksi, että hän paljasti julkaisevansa uuden teoksen ja musiikkia mainoksessa. Ehkä eniten huomiota tässä kuitenkin herätti henkilö, ei idea, Göös toteaa.
Marketing Dive kehuu myös Arnold Schwarzeneggerin tähdittämää State Farm -vakuutusyhtiön mainosta. Göösiä puolestaan miellytti myös hyvin kirjoitettu Incartin mainos. Mainos onnistui myös erottumaan ilman julkkiskasvoja. E.L.F. Cosmetics marssitti mainokseensa liudan näyttelijöitä ja julkkiksia, ja brändi tekee Göösin mukaan tasaisesti laadukasta markkinointia etenkin somessa.
– Eniten tässä kuitenkin kiinnostaa se, että E.L.F. on houkutellut mukanaan muitakin kauneus- ja kosmetiikkabrändejä Super Bowliin. CeraVe ja NYX ovat osa tätä aaltoa, Göös sanoo.
Göös kertoo, että kiinalainen halpaverkkokauppa Temu oli ostanut yhteensä viisi spottia seitsemän miljoonan kappalehintaan, mikä herätti isosti keskustelua – eikä välttämättä hyvällä tavalla.
– Vuoden oudoin mainos oli ehdottomasti Temun Shop like a billionaire -animaatio ja laulu, joka kamaluudessaan vaikutti keinoälyllä tuotetulta. Rahaa riitti mediaan, muttei luovaan, Göös summaa.