Kuva: Orkla Suomi
Luovuus

Tämän makeammaksi löhöhetki tuskin menee – Panda valmisti tiettävästi maailman ensimmäisen lakritsisen tuolin

12.9.2024 13:27
Mikko Perttunen
Lakutuoliin voi kyllä istua, mutta ei valkoiset housut jalassa.

Pandan Vaajakosken tehtaalla on valmistettu luultavasti maailman ensimmäinen lakutuoli. Uniikki makeis-design-tuoli on muotoilija Yuki Aben käsialaa, ja se syntyi 50 kilosta lakritsia.

Lakutuoli on esillä Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalla huomenna perjantaina.

Kalustemuotoilija Abelle makeismuotoiluprojekti oli uran ensimmäinen. Abe kertookin lakritsin olevan ehdottomasti eriskummallisin materiaali, josta muotoilija on huonekalua suunnitellut. Hänen mukaansa haastetta lisäsi se, että juuri tuoliin liittyy yhtenä kodin käytetyimmistä kalusteista paljon odotuksia.

"Makeismuotoilussa ja huonekalumuotoilussa on lopulta paljon samaa."

– Makeismuotoilussa ja huonekalumuotoilussa on lopulta paljon samaa, sillä sekä tuolissa että makeisessa yksi tärkeimmistä asioista on tuntuma – tuolissa istuintuntuma ja makeisessa suutuntuma. Molemmissa muodolla on valtava vaikutus kuluttajan odotuksiin ja kokemukseen, Abe kertoo tiedotteessa.

Idea lakutuolista syntyi, kun Pandalla pohdittiin, kuinka makeistalon pitkää lakritsimuotoilun perinnettä voisi vaalia ja viedä leikkisästi uusiin mittasuhteisiin.

– Lakutuolin päälle voi kyllä istua, mutta ei ehkä kannata ainakaan valkoiset housut jalassa, Pandan liiketoimintapäällikkö Vesa Vainio sanoo.

Pandan Jyväskylän Vaajakosken tehtailla syntyy lakritsia 5,5 miljoonaa kiloa vuodessa, ja siitä puolet menee vientiin muun muassa Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Iso-Britanniaan ja Espanjaan. Panda-lakritsista tuttu kukkamainen muoto sai Suomalaisen Työn Liitolta Design from Finland -merkin ensimmäisenä makeisena koskaan.

MAINOS