Anarkistiseen markkinointiin ei törmää aivan joka päivä, mutta jos seuraa vastamelukuulokevalmistaja Valcon taivalta, sitä näkee hyvinkin usein.
Virallisen määritelmän mukaan anarkisti tavoittelee yksilönvapautta ja vapaata yhteiskuntaa. Toisen määritelmän mukaan anarkisti on toisinajattelija, joka kuvastaa Valcoa hyvin.
Tamperelainen yritys ei ole vielä koko kansan huulilla, mutta tällaisella markkinoinnilla ja liiketoiminnan kasvulla se lienee vain ajan kysymys. Otetaan muutama näyte yrityksen markkinoinnista, jotta jokainen ymmärtää, mistä puhutaan.
Ensinnäkin Valcon keulakuvana on mielikuvitushahmo Raimo (kuvassa), joka on myös nimetty yrityksen “toimitusjohtajaksi”. Raimo seikkailee Valcon YouTube-videoilla, joissa hän muun muassa istuttaa puita kirosanojen sävyttämänä, kuten tässä videossa:
Tällä videolla Raimo haaveilee paremmasta huomisesta, kun bisnes ei kulje:
Toisena hyvänä esimerkkinä omalaatuisesta brändistä on yrityksen nimen tausta. Valco Oy oli Suomen valtion, Salora Oy:n ja japanilaisen teknologiajätti Hitachin yhteisyritys, joka valmisti väritelevisioiden kuvaputkia 1970-luvulla. Nykyinen Valco kuvailee vanhaa Valcoa verkkosivuillaan näin: "Kyseessä oli Kekkoslovakian aikainen koplausprojekti, johon liittyi mukaan korruptiota, epäpäteviä demareita ja kepulaista aluepolitiikkaa”. Nykyinen Valco halusi ottaa vapaana olleen nimen käyttöönsä tuottamaan onnea.
Kolmas esimerkki yhtiön toisinajattelusta on ympäristökampanja, jonka mukaan yritys istuttaa yhden puuntaimen jokaista myytyä kuulokeparia kohden. Erikoista on se, että yritys kutsuu kampanjaansa viherpesukampanjaksi ja kertoo tekevänsä tällaista kampanjaa, koska muutkin tekevät. Verkkosivuilla sanotaan seuraavaa: “Tietysti se on viherpesua kun firma tekee jotain tällaista. Mitä sitä turhaan kiertelemään. Ollaan rehellisiä. Tämä on kuitenkin siitä hyvä homma, että se paitsi tekee ympäristölle hyvää, myös meille rahaa”.
Verkkosivuilta löytyy myös paljon muuta anarkistista tuotantoa. Etusivun ylälaidassa suomen kieltä kutsutaan “fucking alien language” -nimellä. Lasku- ja osamaksuvaihtoehtoa markkinoidaan otsikolla “Onko perse auki?”. Sivuston alalaitaan on kerätty positiivisia palautteita, mutta vain muutama, koska nettisivujen mukaan “osion päivittäminen on v*tun työlästä”.
MarkkinointiUutiset tapasi Valcon toisen perustajan, yrityksen markkinoinnista vastaavan Henri Heikkisen ja kysyi, mitä erottuvan markkinoinnin taustalta löytyy.
Henri Heikkinen, miksi olette päätyneet tekemään tällaista markkinointia?
Me molemmat perustajat (toinen perustaja Jani Rajaniemi) olimme aiemmin töissä julkisella sektorilla, jossa ei saanut hirveästi toteuttaa itseään. Kun laitoimme firman pystyyn, päätimme tekevämme sitä, mitä itse haluamme. Siitä se lähti, ja samaa rataa on jatkettu.
Pitikö linjaa epäillä aluksi?
Ei. Emme edes paljoa miettineet linjaa, kun perustimme yrityksen. Alkuvaiheessa meillä ei ollut penniäkään muiden rahoja, joten pystyimme tekemään, mitä huvittaa. Meillä ei ollut sijoittajia eikä kauheasti velkaakaan.
Missä rajanne menee markkinoinnissa?
Olemme lapsena oppineet huumorin perusteet, eli itselle saa nauraa, mutta muista ei tehdä pilkkaa. Se on hyvä periaate.
Saatteko paljon negatiivista palautetta markkinoinnistanne?
Välillä tulee, mutta kaikkia ei tarvitse miellyttää. Erikoista on se, että ihmiset eivät yleensä tartu mihinkään aiheeseen, vaan yksittäisiin sanoihin, joista he antavat palautetta. Me olemme kehittäneet huumorintajumme 90-luvulla, ja sen ajan eläneet ymmärtävät parhaiten huumoriamme. Monet asiakkaamme ovat 35–45-vuotiaita.
Miten teidän liiketoiminta sujuu tällä hetkellä?
Ensimmäisenä vuotena (2018) liikevaihtomme oli lähes 100 000 euroa, ja toisena vuotena se kasvoi liki 400 000 euroon. Viime vuonna liikevaihto nousi reiluun 1,4 miljoonaan euroon, ja tänä vuonna mennään yli kahden miljoonan. Eli kasvamme koko ajan vauhdilla.
Olisiko menestys ollut näin hyvää, jos markkinoinnissa olisi noudatettu perinteisempää linjaa?
– Ei varmasti. Ensinnäkään liiketoiminta ei olisi ollut taloudellisesti näin hyvää, ja toiseksi työ ei olisi ollut näin mielekästä. Yhtenä tekijänä on, että panostamme todella paljon asiakaspalveluun, jota meidän jokainen työntekijä tekee. Laitamme siihen paljon resursseja. Se ei ole edes bisnesvalinta, vaan haluamme aidosti kohdella asiakkaita niin kuin haluaisimme meitä kohdeltavan.
Iskeekö huumorinne myös ulkomailla?
Saksa on ulkomailla meidän päämarkkina, ja siellä huumorimme vetoaa. Saksassa on hirmuisen huumorintajuista porukkaa, mutta yhteiskunta on hyvin jäykkä. Siksi paikalliset yritykset tekevät pelkästään hyvin perinteistä markkinointia. Me olemme pystyneet erottumaan siellä.