Vuonna 2023 tekijänoikeuskorvaukset kasvoivat maailmanlaajuisesti 7,6 prosenttia ja saavuttivat uuden ennätystason, 13,1 miljardia euroa.
Kasvun lähteenä oli erityisesti digitaalisissa kanavissa tapahtuva luovien sisältöjen käyttö sekä live-esitysten voimakas nousu koronapandemian jälkeen.
Tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestö CISAC:n Global Collections -raportin mukaan korvaukset digitaalisilta alustoilta kasvoivat vuonna 2023 globaalisti 9,6 prosenttia ja nousivat kaikkiaan 4,6 miljardiin euroon. Kasvu kuitenkin hidastui aikaisemmista vuosista, mikä kertoo siitä, että suoratoistopalveluiden markkina on alkanut kypsyä erityisesti suurimmilla alueilla, kuten Euroopassa ja Amerikassa.
Euroopasta kerättiin viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia 6,66 miljardia euroa, mikä on yli puolet globaalista korvauskertymästä. Eniten kasvua on ollut kuitenkin tapahtunut Latinalaisessa Amerikassa, jonka tekijänoikeusmarkkina on kehittynyt voimakkaasti. Alueen korvaukset kasvoivat 29,2 prosenttia.
Suomessa musiikin tekijänoikeuskorvaukset ylsivät vain 2,8 prosentin kasvuun ja olivat kaikkiaan 78 miljoonaa euroa. Suomen osuus globaaleista tekijänoikeuskorvauksista on kuitenkin merkittävä. Vuonna 2023 Suomi sijoittui maailmanlaajuisesti sijalle 21 tekijänoikeuskorvausten keräämisessä ja musiikin osalta sijalle 22.
Vaikka Suomen kasvuprosentti oli suhteellisen vaatimaton, on Suomi kärkisijoilla tekijänoikeuskorvauksien keräämisessä suhteutettuna asukaslukuun tai bruttokansantuotteeseen.
Kaikkiaan digitaalisilta alustoilta tulee 35 prosenttia kaikista tekijänoikeuskorvauksista. Korvauksista hieman alle kolmannes tulee televisiosta ja radiosta sekä neljännes live-esittämisestä.
Musiikin tekijänoikeuskorvaukset muodostavat valtaosan globaaleista korvauksista. Musiikin korvaukset nousivat viime vuonna 7,6 prosenttia kaikkiaan 11,7 miljardiin euroon.
Erityisten voimakasta kasvu oli elävän musiikin korvauksissa (+21,9 %) ja digitaalisilta alustoilta saatavissa korvauksissa (+9,6 %). Televisio- ja radioalueen korvaukset puolestaan jatkoivat vähittäistä laskuaan ja putosivat viime vuonna 5,3 prosenttia.