🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat uutisia pidempiä ja taustoittavia artikkeleita.
– Ihmiset helposti yliarvioivat sen, kuinka paljon tekoälyä todellisuudessa käytetään, tekoäly-yrittäjä ja -kouluttaja Antti Törrönen toteaa.
Tekoäly on viime ajat ollut – monen mielestä ehkä kyllästymiseenkin asti – ihmisten huulilla, ja Törrösen mukaan aiheen saama julkisuus ehkä hämää ihmisiä luulemaan, että valtaosa käyttäisi sitä päivittäin tai edes joskus hyödyksi esimerkiksi omassa työssään
Jo lukioaikana oman verkkokaupan perustanut Törrönen päätyi myöhemmin työskentelemään tekoälyn parissa, rakentamaan niitä ja konsultoimaan aiheesta muun muassa suomalaisia ministeriöitä ja virastoja. Tällä hetkellä hän työskentelee Brailavalla, jonka tekoälysovelluksia ovat muun muassa Efibot, Simpler.ai ja Druid.ai.
– Toinen asia, jota ihmiset eivät aina hoksaa, on se, että tekoälyn käyttökin on työtä. Ei se anna mitään täydellisenä, vaan sitä joutuu ohjailemaan.
Törrönen arvioi, että erityisesti luovilla aloilla tekoälyyn suhtaudutaan hirveän fanaattisesti puolesta tai vastaan.
– Usein ajatellaan liikaa, että tekoäly haittaa luovuutta, vaikka se pitäisi nähdä luovuuden työkaluna. Tekoälyn avulla luotujen asioiden ei tarvitse näyttää siltä, kuin ne olisi luotu tekoälyllä. Se on vain yksi työkalu muiden joukossa, Törrönen toteaa.
Aiemmin tekoäly oli ihmisille vielä nykyistäkin vaikeaselkoisempi ja hähmäisempi asia. Chat GPT nosti sen kuitenkin koko kansan tietoisuuteen. Sen taustalle ovat toisaalta kuitenkin jääneet monet muut kehitetyt ja kehitettävät tekoälyt.
– Ketään ei kiinnostanut tekoäly ennen Chat GPT:tä. Se on edelleen alusta, jolla tekoälymaailmaan pääasiassa päästään sisälle. On lähtökohtaisesti hyvä asia, että ihmiset pääsevät kokeilemaan, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että ilmaisversio pitäisi ottaa pois markkinoilta, koska se toimii verrattain huonosti, ja ihmisille saattaa syntyä siksi virheellinen kuva tekoälystä.
"Tekoäly hallusinoi, mutta aika harvoin."
Törrönen uskoo, että tekoälyvastaisuus liittyy osittain myös siihen, että vanhoista ajattelutavoista voi olla vaikea päästä eroon.
– Maailma muuttuu. Miten voitaisiin kääntää ajattelu siihen, että vaikka joku asia näyttäisikin tekoälyn luomalta, niin kuinka paljon sillä on väliä? Tekoäly hallusinoi, mutta aika harvoin, joten onko se lopulta iso ongelma? Jos asiakaspalvelurobotti tekee yhden virheen sadasta, niin onko tulos huono? Törrönen pohtii.
Törrönen muistuttaa, että ihmiset omaksuvat teknologiaa ja muita innovaatioita eri vaiheessa. Osa on varhaisia omaksujia, osa valtavirtaa, ja osa omaksuu uudet asiat vasta jälkijunassa.
– Jokaisessa markkinointiorganisaatiossakin on varmasti niitä, jotka ovat kiinnostuneita uudesta teknologiasta, ja nämä edelläkävijät pitäisi tunnistaa, kun otetaan uusia innovaatioita käyttöön, Törrönen toteaa.
Koko henkilöstölle tekoälyä ei välttämättä ole järkeä tuputtaa kurkusta alas kerralla.
1. Anna tekoälylle tietoa käsiteltäväksi. Tekoäly on parhaimmillaan antamasi tiedon formaatin muuntamisessa: tiivistämisessä, kääntämisessä, jatkojalostamisessa. Kopioi ja liitä mieluummin enemmän tietoa kuin liian vähän.
2. Käskytä riittävän laajasti. Keksi oma muistisääntösi. Minulla se on armeijasta opittu ”tilanne, tehtävä, tavoite”.
3. Toimi coachina. Huuda jalkapallokentän laidalta, miten maali tehdään, kannusta ja ohjaa. Älä pelkää mikromanageerata: ensin ideoidaan, sitten luonnostellaan ja lopuksi kirjoitetaan. ”Tee parempi”, ”Korjaa tuo kohta”, ”Tee tyylilajista alla olevan esimerkin mukainen”.
4. Tekoäly ei loukkaannu, vaikka heität tuotokset roskiin. Oma nyrkkisääntöni on, että jos koen olevani tuotoksen tekijä, saatan käyttää sitä. Jos koen, että se on enemmänkin tekoälyn näkemys, heitän sen roskiin.
5. Tekoälyn käyttökin on työtä. Elämä olisi ihan liian helppoa, jos tekoäly tekisi työmme valmiiksi ensimmäisellä käskyllä.
1. Käytä konkreettisia avainsanoja. Sano mieluummin ”lentävä joutsen, sininen taivas” kuin ”suomalaisten vapautta symboloiva”.
2. Tekoäly on iloinen, kun se saa tehdä töitä! Tee vähintään neljä kuvaa, mieluiten 20. Sadatkaan kuvat ei ole poikkeus. Studiovalokuvauksessakin otetaan vähintään kymmeniä kuvia, ja vain muutama lopulta kelpuutetaan.
3. Kuvatekoälyt toimivat yleensä vain englanniksi ja pohjautuvat avainsanoihin. Niitä ei siis voi käskyttää. Jotkin ohjelmistot, kuten Chat GPT, hyväksyvät myös käskyt, mutta kirjoittavat taustalla englanninkieliset avainsanat.
Ohjeet kuvatekoälyn kanssa työskentelyyn pätevät suurelta osin myös musiikkiin ja videoihin.