Luovuus hallitsee keskusteluja Cannes Lions -viikolla niin seminaaripuheenvuoroissa kuin festivaalikävijöiden keskusteluissa. Markkinointiuutiset tallensi mielenkiintoisimpia luovuuteen liittyviä kommentteja viikon varrelta.
Maailman suurimpiin yrityksiin lukeutuvan P&G:n brändijohtajana nykyään toimiva Mark Pritchard sanoi luovuuden olevan “taikuuden löytämistä hetkistä, joilla on merkitystä”. Tästä ajatuksesta hän mainitsi esimerkiksi Safeguardin käsienpesukampanjan, jossa lause “pese kädet ja sitten syödään” linkitti tuotteen hetkeen, joka tuo monelle mieleen kodin, perheen sekä rauhoittumisen yhteiseen hetkeen.
Pritchard otti kantaa myös tekoälyn rooliin luovuudessa toteamalla, että “tekoäly ei saa kylmiä väreitä” ja Pritchardin mukaan juuri tällaiset hetket kertovat usein markkinoijalle sen, onko sillä kertaa keksitty jotain riittävän omaperäistä ja rohkeaa.
Cannes Lions -festivaalin jonotetuin puheenvuoro oli Elon Muskin vierailu keskiviikkona. Musk puhui WPP:n toimitusjohtaja Mark Readin haastattelussa sananvapaudesta, X:stä, tekoälystä, mediasta – ja luonnollisesti myös luovuudesta.
– Uskon, että tekoäly on tulevaisuudessa myös luova samalla tavalla kuin ihmiset, Musk kommentoi.
Musk myös uskoo tekoälyn myös ruokkivan ihmisen kehittymistä yhä luovemmaksi.
– Toisaalta tekoäly venyttää ihmisten älykkyyttä, ja tekee meistä luovempia kuin mitä nyt olemme, Musk lisäsi.
Yksi Cannes Lions -festivaalin tunnetuimmista kriitikoista, iso-britannialainen Mark Ritson, oli saatu ensimmäistä kertaa tapahtumaan puhujaksi. Muun muassa huomiota herättäneen Cannes Lionsia kritoisoivan lyhyen kolumnin “kirjoittanut” Ritson johtaa nykyään omaa Mini MBA -koulutusohjelmaansa ja on tunnettu kärkkäistä kommenteistaan.
Ritsonin luento käsitteli luovuuden liiketoiminnallista arvoa ja oli seminaaripuheenvuoroksi puettu yhdistelmä kärkkäitä mielipiteitä, tutkimustietoa sekä standup-koomikkomaista esiintymistä.
Ritson puhui vahvan tuotteen, syvän asiakasymmärryksen ja luovuuden merkityksestä ja tutkimuksiin nojaten sanoi luovuuden vaikutuksen olevan “40 prosentin luokkaa”, mikäli brändin koon ja tunnettuuden vaikutus riisutaan yhtälöstä.
– Luovuus yksinään ei riitä, Ritson totesi.