Kuva: AWS
Digitaalisuus

Tekoäly mullistaa selostajankin työn – historia-apu ja reaaliaikaiset analyysit käytössä jo tällä formulakaudella

1.10.2024 9:17
Mikko Perttunen
Aiemmin grafiikan ja tilastojen luominen televisiolähetyksiin on ollut aikaa vievää.

Amazon Web Services on esitellyt uuden tekoälyllä toimivan Statbot-työkalun, joka antaa televisiokanaville ja selostajille välittömän pääsyn historiatietoihin ja reaaliaikaiseen analyysiin suorien Formula 1 -lähetysten aikana.

Yhteistyössä Formula 1:n kanssa kehitetty tekoälyratkaisu hyödyntää yli 70 vuoden kilpailudataa ja tuottaa sen avulla reaaliaikaisia analyysejä ja näkemyksiä katsojille. Tähän mennessä esimerkiksi grafiikan ja tilastojen luominen tv-lähetyksiä varten on ollut hyvin aikaa vievää.

Työkalu mahdollistaa selostajille nopean pääsyn olennaisiin tietoihin ja tarjoaa katsojille syvällisemmän ymmärryksen urheilusta käytännössä heti tapahtumahetkellä. Aiemmin esimerkiksi vanhojen tulosten selaaminen on pitänyt usein tehdä manuaalisesti, mutta nyt vastaus saadaan sekunneissa.

Reaaliaikainen analyysi puolestaan auttaa katsojia ymmärtämään, mitä radalla tapahtuu. Pian Statbot pystyy tuottamaan tilastoja muun muassa sijaintimuutoksista, kolareista ja ohituksista kilpailun aikana.

Tulevaisuudessa fanit voivat muokata omaa katselukokemustaan ja valita, mitä tilastoja ja tietoja he haluavat nähdä.

Yhteistyö AWS:n ja Formula 1:n kanssa alkoi vuonna 2018, minkä jälkeen muun muassa autojen sensoritietoja on voitu monipuolisesti näyttää katsojille reaaliajassa.

MAINOS