Kuva: Canva Pty Ltd.
Luovuus

Teosto julkaisi uuden ohjeistuksen tekoälyllä tuotetun musiikin rekisteröintiin

13.6.2024 9:01
Mikko Perttunen
Vain ihmisen luovan työn tulos voi lain mukaan saada tekijänoikeussuojan.

Teosto on julkaissut uudet ohjeet, jotka koskevat tekoälyn avulla tuotetun musiikin rekisteröintiä teosrekisteriin. Ohjeistus perustuu yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa tehtyihin yhteisiin periaatteisiin sekä Teoston allekirjoittamiin vastuullisen tekoälyn periaatteisiin.

Ohjeet määrittelevät ne ehdot, joilla musiikki voidaan rekisteröidä Teoston teosrekisteriin ja joilla tekoälyn avustuksella tuotetusta musiikista voidaan maksaa korvauksia.

Teosto allekirjoitti viime vuonna kansainväliset vastuullisen tekoälyn periaatteet, joihin ovat sitoutuneet sadat organisaatiot ympäri maailman. Niissä korostetaan, että lähtökohtaisesti tekijänoikeus suojaa ja palkitsee inhimillistä luovuutta.

Teoston ohjeistuksen kantavana ajatuksena on se, että vain ihmisen luovan työn tulos voi lain mukaan saada tekijänoikeussuojaa. Tekoälyn täysin tekemää sävellystä tai sanoitusta ei siten voida rekisteröidä suojattuna uutena teoksena Teoston teosrekisteriin.

Jos tekoälyä on käytetty teknisenä apuvälineenä luomistyössä, musiikkikappale voidaan rekisteröidä Teostoon normaalisti kokonaan tekijänsä nimiin. Rekisteröinti kuitenkin edellyttää, että teoksen luomiseen osallistuneilla henkilöillä on ollut merkittävä panos teoksen syntyyn. Tekijä itse vastaa siitä, että teoksessa on käytetty riittävästi tekijän vapaita ja luovia valintoja.

Tekoälyllä tehty kappale voidaan rekisteröidä Teoston teosrekisteriin myös silloin, jos sen yksittäinen osa, kuten sanoitus tai sävellys, on tuotettu kokonaan tekoälyllä. Tällöin tekoälyllä tuotettua osuutta ei kuitenkaan voida suojata uutena teoksen osana, vaan se rekisteröidään niin sanottuna vapaana osuutena.

MAINOS