Canva Pty Ltd
Brändit

Welcome Cyclist -tunnuksen piirissä jo yli 500 suomalaisyritystä – sähkö- ja gravelpyörien suosio vauhdittaa trendiä

28.5.2024 13:18
Mitra Vasara
"Mielikuva minimibudjetilla reissaavasta pyörämatkailijasta ei vastaa tätä päivää."

Neljä vuotta sitten lanseerattuun Welcome Cyclist -yritysten verkostoon on kiihtyvään tahtiin liittynyt yli 500 yritystä ja muuta palveluntarjoajaa. Mukana on muun muassa ravintola-, kuljetus- ja majoituspalveluja tarjoavia yrityksiä sekä vierailukohteita kuten museoita.

– Matkailupalveluiden kehittämisessä perinteinen pullonkaula on tasapainoilu kysynnän ja tarjonnan välillä. Elämme nyt pyörämatkailussa kysynnän kasvun aikaa, mikä näkyy nopeasti myös palvelujen määrän kasvuna, sanoo Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Heli Laukkanen tiedotteessa.

Suomi seuraa pyörämatkailun kasvussa muun Euroopan esimerkkiä. Yksi suurimmista pyörämatkailun trendeistä on päiväretkeilyn suosion kasvu.

– Pelkästään Saksassa tehdään vuosittain 445 miljoonaa päiväretkeä. Suomalaisista 77 prosenttia pyöräilee, joten potentiaalia palveluiden kehittämiselle on Suomessakin, jatkaa Laukkanen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Juuri julkaistun valtakunnalliseen pyörämatkailututkimuksen mukaan kahvilat ja ravintolat ovat pyörämatkailijan tärkein vierailukohde. Myös majoituspalveluita hyödynnetään tutkimuksen mukaan monipuolisesti: yhden retken aikana voidaan yöpyä kerran luonnon helmassa ja viettää loput yöt majoitusliikkeessä.

– Mielikuva minimibudjetilla reissaavasta pyörämatkailijasta ei vastaa tätä päivää, kiteyttää Laukkanen.

Sähköpyörien ja gravel-pyörien yleistyminen on vaikuttanut myös pyörämatkailun kehittymiseen. Gravel-pyörä on kehitetty nimenomaan hiekka- ja metsäautoteille soveltuvaksi.

Welcome Cyclist -tunnus on suunniteltu helpottamaan pyöräilijän elämää silloin, kun hän etsii itselleen sopivia palveluita. Esimerkiksi majoitusta tarjoavalle yritykselle kriteereinä Welcome Cyclist -verkoston jäsenyydelle on, että pyöräilijä voi muun muassa säilyttää pyöränsä turvallisesti, ladata sähkölaitteita, lainata jalkapumppua, täyttää vesipullonsa ja saa lisäksitietoa alueen pyöräilyreiteistä sekä pyöräily-ystävällisistä palveluista.

Tammi-maaliskuussa 2024 toteutettuun Pyörämatkailukeskuksen/Bikelandin kyselyyn osallistui lähes 1300 henkilöä.

Kyselyssä kartoitettiin, millaisia suomalaiset ovat pyörämatkailijoina, minkä tyyppisiä pyörämatkoja he tekivät vuoden 2023 aikana, millaisilla pyörillä matkailtiin ja mitä palveluita matkan aikana hyödynnettiin.

Welcome Cyclist -tunnuksen saaneet yritykset pääsevät myös Bikeland -kartalle ja hyötyvät Suomen pyörämatkailun yhteismarkkinoinnista. 

Welcome Cyclist -tunnus on yrityksille ilmainen ja sitä voivat hakea majoituspalvelut, ravintolat, kahvilat, pyörävuokraamot, pyörähuollot, matkailukohteet, bussit, taksit sekä pyörälautat ja -laivat.