Yle Uutiset aloittaa arabian- ja somalinkieliset uutiset 23. syyskuuta. Kyse on ainakin aluksi vajaan vuoden kestävästä kokeilusta.
Videomuotoisia uutisia julkaistaan arkipäivisin ja pääjulkaisualustoina ovat Youtube, Instagram, Facebook, Telegram ja Tiktok, joista käyttäjiä ohjataan Yle Areenaan sekä Ylen verkkosivuille.
– Näiden kieliryhmien edustajia on vaikea tavoittaa perinteisten kanavien kautta. He käyttävät paljon eri sosiaalisen median alustoja, joten olemme läsnä siellä missä hekin ovat. Näillä somealustoilla leviää myös paljon disinformaatiota ja muun muassa Venäjä kohdistaa niissä propagandaansa somali- ja arabinuoriin. On tärkeää, että tarjoamme mahdollisuuden tarkistetulle ja todenmukaiselle tiedolle, uusien uutisten toimittajat kuvaavat tiedotteessa.
Omankielinen uutisointi auttaa integroitumaan.
Arabiankielisiä uutisia toimittaa Esraa Ismaeel ja somalinkielisiä uutisia puolestaan toimittajat Wali Hashi sekä Horio Abdulkadir.
Yle on julkaissut uutisia aiemminkin useilla eri kielillä. Korona-aikana uutisia toimitettiin somaliksi, arabiaksi, kurdiksi ja persiaksi. Venäjän hyökkäyssodan alettua Yle Uutiset lisäsi palveluunsa ukrainankieliset uutiset.
Yhtenä tavoitteena on se, että omankielinen uutisointi auttaa integroitumaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista yhteiskuntaa. Monikieliset uutiset myös ohjaavat selkokielisten uutisten pariin ja madaltavat kynnystä opiskella suomen kieltä.
Myös laki velvoittaa Yleä soveltuvin osin palvelemaan maan muiden kieliryhmien kielellä sekä tukemaan suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtimaan ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille.
Tällä hetkellä arabiaa äidinkielenään puhuvia on Suomessa noin 40 000 ja somaliaa äidinkielenään puhuvia noin 25 000.