Yle on kertonut perustavansa uuden tiimin, jonka tehtävä on varmentaa tietoa esimerkiksi tutkimalla videoita ja kuvia. Disinformaatiota vastaan käydään niin teknisen kuin journalistisen osaamisen avulla.
Ylen tiedotteessa muistutetaan, että tekoälyn kehitys ja generatiivisen tekoälyn työkalut mahdollistavat tänä päivänä syväväärennösten luomisen nopeasti ja edullisesti. Tämä on lisännyt huijausten, disinformaation ja jopa kansallista turvallisuutta uhkaavien sisältöjen leviämistä.
– Yleisradioyhtiönä tehtävämme on varmistaa, että suomalaiset saavat luotettavaa tietoa. Yle on sitoutunut vahvistamaan toimittajiensa kykyä varmentaa tietoa ja tunnistaa väärää tietoa kaikissa muodoissaan, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan sekä Urheilu- ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen kertoo tiedotteessa.
Tiimi tulee hyödyntämään sekä avoimia että maksullisia tiedonhankinnan työkaluja, ja keskittyy tehtäviin, jotka vaativat erityistä tutkimusta ja tietojen yhdistelyä eri lähteistä, kuten sosiaalisen median kuva- ja videoaineistoista.
Ylen verifiointitiimin on myös tarkoitus jakaa osaamistaan myös muille medioille. Vastaavia tiimejä on viime vuosina perustettu muun muassa Iso-Britannian BBC:lle sekä Ruotsin SVT:lle ja Norjan Faktisk-toimitukseen.
– Tarkoitus on, että Ylen verifiointitiimin innostamana mediat ympäri Suomea oppivat varmentamaan tietoa ja tekemään juttuja omille mediataloilleen. Tulemme ottamaan muun muassa kaupallisten medioiden tarpeet ja toiveet huomioon kehittäessämme kokonaisuutta, Pokkinen toteaa.
Lue myös: Yle aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa 375 ihmisen irtisanomiseen