Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan halu tavoitella jännitystä, seikkailuja ja riskejä elämässä on yhteydessä nuorten koettuun elämäntyytyväisyyteen mutta myös taloudellisiin ongelmiin.
Virikkeiden tavoittelu nimittäin vaikuttaa myös kuluttajien käyttäytymiseen, sillä he voivat hakea virikkeitä esimerkiksi impulsiivisen ostamisen kautta digiympäristöissä.
Jyväskylän yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että yksilön halua tavoitella jännitystä, seikkailuja, haasteita ja riskejä elämässään kutsutaan virikearvoiksi. Virikearvojen yhteyttä hyvinvointiin ja elämäntyytyväisyyteen on tutkittu jossain määrin, mutta aiemmat tutkimukset eivät ole havainneet, että virikearvot nuorilla kuluttajilla voivat samanaikaisesti sekä lisätä että heikentää elämäntyytyväisyyttä.
Yliopiston tutkimus tarkasteli 18–29-vuotiaiden kuluttajien virikearvojen, impulssiostamisen, taloudellisten ongelmien sekä elämäntyytyväisyyden välisiä yhteyksiä.
"Tuloksemme osoittavat mielenkiintoisesti virikearvojen kaksijakoisuuden."
Tutkimuksen perusteella virikearvot olivat suoraan yhteydessä nuorten korkeampaan elämäntyytyväisyyteen. Toisaalta virikearvot olivat epäsuorasti yhteydessä myös matalampaan elämäntyytyväisyyteen. Tähän vaikuttivat impulssiostaminen ja nuorten taloudelliset ongelmat.
– Tuloksemme osoittavat mielenkiintoisesti virikearvojen kaksijakoisuuden. Nuorten kuluttajien virikearvojen yhteys korkeampaan elämäntyytyväisyyteen on linjassa monien aiempien tutkimusten kanssa, jotka ovat luonnehtineet virikearvoja "terveiksi" tai "hyödyllisiksi" arvoiksi. Virikkeiden ja elämysten tavoittelun voisi kanavoida esimerkiksi urheiluun, tutkijatohtori Jesse Tuominen toteaa tiedotteessa.
Tuominen lisää, että toisaalta virikearvot olivat yhteydessä myös impulssiostamiseen sekä velkaantumiseen ja sitä kautta matalampaan elämäntyytyväisyyteen.
– Virikearvot eivät kuitenkaan olleet suoraan yhteydessä taloudellisiin ongelmiin, vaan yhteys syntyi impulssiostamisen kautta, Tuominen sanoo.