Kuva: Solidaarisuus-järjestön tiedote
Luovuus

”Kenenkään ei pitäisi olla hiljaa” – eturivin suomalaisartistit julkaisivat kappaleen, jolla tuetaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä

11.10.2024 11:53
Mikko Perttunen
Suomessa arviolta jopa 3 000 tyttöä on vaarassa joutua silpomisen uhriksi.

Anna Puu, ANI, Pete Parkkonen ja Vilma Alina yhdistivät voimansa ihmisoikeuspuolustaja Ujuni Ahmedin kanssa tänään tyttöjen päivänä. He julkaisevat Solidaarisuus-järjestön työn tueksi kappaleen Tytär, jolla otetaan kantaa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan. Kappale on kuunneltavissa tänään Spotifyssa.

Silpomisella tarkoitetaan kulttuurista perinnettä, jossa vahingoitetaan tytön tai naisen sukuelimiä ilman terveydellisiä syitä. Silpominen on vakavaa väkivaltaa, jonka kohteeksi tytöt joutuvat vain siksi, että ovat tyttöjä.

Silpomisen riskissä olevat tytöt eivät elä tyhjiössä.

Maailmassa elää tällä hetkellä yli 230 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu. Tänä vuonna silpomisen riskissä elää YK:n arvion mukaan 4,4 miljoonaa tyttöä.

Suomessakin elää arviolta 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista, ja jopa noin 3 000 tyttöä, joiden arvioidaan olevan vaarassa joutua silpomisen uhriksi.

Vuosittain silpominen aiheuttaa maailmassa yli 44 000 naisen ja tytön ennenaikaisen kuoleman.

– Silpomisen riskissä olevat tytöt eivät elä tyhjiössä, vaan meidän silmiemme alla. Meidän pitää päästä yli siitä, keiden ongelma tämä on tai keitä se koskettaa. Ei ole erikseen ”meitä” ja ”heitä”, vaan on meidän kaikkien velvollisuutemme varmistaa, että jokaisen tyttären koskemattomuus turvataan, Ahmed muistuttaa.

– Ilmiötä pitäisi tehdä näkyväksi kaikilla elämänalueilla. Kenenkään ei pitäisi olla hiljaa, hän jatkaa.

MAINOS