Käteisen rahan käyttö on vähentynyt maailmalla koronapandemian myötä, kertoo MoneyTransfersin tekemä tutkimus.
Käteisen käyttö ei juuri lisää riskiä koronaviruksen saamiseen, sanoo muun muassa Suomen Pankin osastopäällikkö Päivi Heikkinen, mutta monissa tutkimukseen osallistuneissa maissa jopa yli puolet ihmisistä käyttää käteistä vähemmän kuin ennen pandemiaa. Tutkimuksessa oli mukana 21 maata, joista Ruotsissa on vähennetty vähiten käteisen käyttöä pandemian aikana. Vain 11 prosenttia ruotsalaisvastaajista sanoo käyttäneensä vähemmän käteistä. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.
Oletettavasti pandemia on vauhdittanut käteisestä kokonaan luopumista. Access to Cash -raportissa arvioidaan, että Isossa-Britanniassa luovutaan käteisestä jo vuoteen 2026 mennessä. Britteinsaarilla vain 34 prosenttia kertoo käyttävänsä käteistä, kun esimerkiksi 10 vuotta sitten lukema oli vielä 63 prosenttia.
MoneyTransfersin mukaan Isossa-Britanniassa ei olla edes kaikista avomielisimpiä käteisen katoamista kohtaan. Selvitys paljastaa, että vain 26 prosenttia briteistä suosii yhteiskuntaa, jossa ei ole ollenkaan käteistä rahaa. Esimerkiksi Intiassa sellaista yhteiskuntaa suosii 79 prosenttia.
Tutkimukseen osallistuneiden maiden perusteella eurooppalaiset eivät ole yhtä innoissaan käteisen katoamisesta kuin esimerkiksi aasialaiset. Ainoastaan Italia erottui muista Euroopan maista, sillä italialaisvastaajista 52 prosenttia suosii yhteiskuntaa, jossa ei ole käteistä.
Käteisen katoaminen saattaa tapahtua nopeasti, ja se on monessa mielessä hyvä asia, muistuttaa MoneyTransfers. Käteisen katoaminen auttaa ympäristöä, torjuu harmaata taloutta ja tuo säästöjä valtioille.
Markkinoijien kannalta olennaista on kuluttajien ostokäyttäytymisen muuttuminen. Ainakin verkkokaupan suosion odotetaan jatkavan kasvuaan muutoksen myötä. Myös kuluttajien rahan käyttö saattaa olla koko ajan holtittomampaa, koska digitaalisen rahan käyttäminen on “helpompaa” kuin käteisen. Toisin sanoen ihmiset eivät pysy raha-asioistaan yhtä hyvin perillä, kun varallisuus on verkossa eikä fyysisesti lompakossa.
Juttua muokattu 3. maaliskuuta 2021 kello 10.07: Lisätty maininta siitä, ettei käteisen käyttö juuri lisää riskiä koronaviruksen saamiseen.