Kotus/May Wickström
Viestintä

Kotus muistuttelee 20 vuotta vanhan lain noudattamisesta – haastaa viranomaiset parantamaan kieltä

20.5.2024 9:27
Mitra Vasara
Haasteeseen vastanneet organisaatiot julkistetaan kootusti 10. lokakuuta 2024 selkeän kielen päivän tilaisuudessa.

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) johtaja Leena Nissilä on haastanut julkishallinnon organisaatiot parantamaan virkakieltä. Virkakielihaasteessa muistutetaan virastoja, laitoksia ja muita julkishallinnon toimijoita vuonna 2004 alussa voimaan tulleesta hallintolaista. Sen kielipykälä Hyvän kielenkäytön vaatimus velvoittaa viranomaiset käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Kotuksen virkakielihaaste koskee erityisesti viranomaisia, kuten ministeriöitä, hyvinvointialueita sekä valtion ja kuntien virastoja ja laitoksia. Kotus on lähettänyt aiheesta kirjeen laajalle vastaanottajajoukolle. Myös kolmannen sektorin toimijat voivat Nissilän mukaan ottaa haasteen vastaan.

– Hyvä virkakieli hyödyttää kaikkia ja edistää kansalaisten tasa-arvoa. Näin säästetään kaikkien aikaa ja rahaa, Nissilä sanoo tiedotteessa.

Nissilä nostaa esiin myös sen, että hallinnossa on jatkuva tarve esimerkiksi termi- ja nimityölle. 

Kotus tarjoaa organisaatioille apua, kuten verkkokursseja virkakielen parantamiseen. 

– Kursseja kannattaa käyttää uusien työntekijöiden perehdyttämiseen, koko henkilöstön kielenkäyttötaitojen parantamiseen ja tekstinteon käytänteiden kehittämiseen, Nissilä sanoo. 

Virkakielihaasteen edistymistä seurataan Kotuksen verkkosivuilla ja somekanavilla. Haasteeseen vastanneet organisaatiot julkistetaan kootusti 10. lokakuuta 2024 selkeän kielen päivän tilaisuudessa.

MAINOS