Mainonnan eettinen neuvosto on jälleen antanut lausuntoja hyvän tavan vastaisesta mainonnasta ja piilomainonnasta.
Delipap Oy:n kuukautissuojia markkinoivista ulkomainoksista tehtiin lausuntopyyntö. Lausunnonpyytäjän mukaan suurikokoisessa mainoksessa nainen esitetään yksipuolisesti alapäänä ja lähes yksinomaan kuukautisveren kautta.
Ulkomainokset ovat olleet esillä bussipysäkeillä. Mainoskuvissa esiintyvillä henkilöillä on yllään punainen t-paita, jossa on valkoisella tekstiä, ja alushousut, joista näkyy kuukautissuoja.
Brändin tavoitteena on, ettei kuukautisten tulisi olla enää tabu.
Henkilöiden kasvot leuasta ylöspäin on rajattu kuvasta pois. Paidoissa on tekstit ”Tiputan puolukoita Se on meiän supervoima Lyrics by Sofa”, ”Puolukka päivät on käynnis Lyrics by Sofa” ja ”Puolukat omast puskast Omast puutarhast Lyrics by Sofa”.
Kukin mainoskuvan henkilö pitää kädessään mainostettavan tuotteen tuotepakkausta.
Delipapin mukaan brändin tarkoituksena on nostaa kampanjassa esiin yhteiskunnassa edelleen vaiettu ja usein häpeälliseksi koettu aihe, kuukautiset, joka koskettaa puolta väestöstä joka kuukausi. Brändin tavoitteena on, ettei kuukautisten tulisi olla enää tabu, vaan asiasta on puhuttava avoimesti ja oikeilla nimillä.
Mainonnan eettinen neuvosto toteaa lausunnossaan, että mainoksessa markkinoidaan kuukautissiteitä näyttäen niitä tuotteen käyttötarkoituksen mukaisesti. Mainoksen toteutustapa huomioon ottaen mainoskuvissa esiintyvien henkilöiden kasvojen rajaaminen ei ole hyvän tavan vastaista.
Mainoksissa esiintyviä henkilöitä ei MEN:n mukaan voida katsoa esitettävän alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla. Heitä ei myöskään esitetä seksiobjektina tai asiattomasti katseenvangitsijana. Mainoksen esitystavalla on myös yhteys mainostettavaan tuotteeseen. Neuvosto antoikin aiheesta vapauttavan lausunnon.
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevasta tehtiin myös lausuntopyyntö, jonka osalta Mainonnan eettinen neuvosto päätyi niin ikään vapauttavaan ratkaisuun.
Facebook-alustalla julkaistussa henkivakuutusmainoksessa kuolemantaitovalmentajana esiintyvä ”kalmentaja” muistutti hoiva- tai hoitotahdon mahdollisesta tarpeesta. Lausunnonpyytäjä koki kuolema-aiheen käsittelyn hyvän tavan vastaiseksi.
MEN totesi, että mainoksessa kuolema liittyi mainostettavaan hyödykkeeseen eli henkivakuutukseen, jolloin mainostajan on voitava kertoa, mitä tarkoitusta varten henkivakuutus voi olla kuluttajalle tarpeellinen tuote.
Mainoksen toteutuksessa oli pyritty humoristiseen sävyyn, eikä ilmaisujen ”Kalmentaja” ja ”kuolemantaitovalmentaja” käyttäminen mainosta kokonaisuutena arvioiden ollut hyvän tavan vastaista. Neuvosto ei myöskään nähnyt mainosta yleisesti loukkaavana tai muutoin hyvän tavan vastaisena vain sillä perusteella, että yksittäinen henkilö saattaa kokea mainoksen loukkaavana.
Huomautuksen neuvostolta sen sijaan sai vaikuttaja Katrie Daler yhteistöistään H2-ravintoloiden ja Prozis-tuotemerkin kanssa. Kummassakin huomautuksessa oli kyse piilomainonnasta.
Myös K-autosta ja vaikuttaja Sani Leinosta tehtiin lausuntopyyntö. Vaikuttajan Linkedin-tilin julkaisussa oli automainoksen kuva. Tekstissä vaikuttaja kehui mainostoteutusta ja mainoksen tekijöitä. Hän myös mainitsi mainostettavan automerkin ja sitä myyvän yrityksen nimeltä.
Mainonnan eettinen neuvosto totesi, että LinkedIn-alustan julkaisussa puhuttiin lähes yksinomaan itse mainoksesta ja sen tekijöistä. Tarkemmin julkaisussa ylistettiin mainoksen tekijöiden ammattitaitoa, mikä on tyypillistä mainitulla ammattilaisten väliseen viestintään keskittyvällä alustalla.
Neuvosto katsoi, ettei lausuntopyynnön kohteena oleva julkaisu ollut mainos, minkä vuoksi sillä ei ollut toimivaltaa antaa asiasta lausuntoa.