Linkedinin selailu triggeröi toisinaan pahemman kerran. Siinä missä muissa somekanavissa kahlataan kerta toisensa jälkeenläpi koirankakkakeskustelut ja sorrutaan hiihtoraivoon, Linkedinissä hermoja kiristävät vuodesta toiseen kaksi väsymykseen asti jauhettua aihetta: etätyöt ja myyjien kylmäsoitot.
Kärkkäimmissä kommenteissa kylmäsoittaja on tunkeilija, jonka yhteydenotto ansaitsee totaalisen ignoorauksen. Myyjät – nuo kärpäsenä korvassa surisevat, harmilliset turhakkeet! Mutta hetkinen, mikään yritys ei menesty ilman myyntiä. Miksi kylmäsoitto siis aiheuttaa tällaisen reaktion?
Kylmäsoitto on edelleen tehokkain tapa selvittää, onko tuotteelle tai palvelulle kysyntää.
Suomessa myyntityö on perinteisesti ollut aliarvostettua. Vielä parikymmentä vuotta sitten kauppakorkeassa suosituimmat pääaineet olivat laskentatoimi, johtaminen ja markkinointi – myynti ei ollut edes pääainevaihtoehto. Samaan aikaan myyjä oli mielikuvissa lipevä kaupparatsu, joka vain jahtaa allekirjoitusta paperiin.
Mutta myynti ei ole tyrkyttämistä vaan asiakkaan auttamista. Kylmäsoitto, tuo pahamaineinen myynnin muoto, on edelleen tehokkain tapa selvittää, onko tuotteelle tai palvelulle kysyntää. Se on taitolaji, jossa parhaat osaavat esittää oikeat kysymykset ja kohdata asiakkaan luontevasti. Oletko tullut ajatelleeksi, että ajassa trendikäs asiakaskokemus alkaa usein kylmäsoitosta?
Moni kokenut myyntipäällikkö keskittyisi mieluummin vanhoihin asiakkaisiin kuin aloittaisi tuntemattoman prospektoinnin.
Kylmäsoitto ei ole katoamassa, vaikka moni kokenut myyntipäällikkö keskittyisi mieluummin vanhoihin asiakkaisiin kuin aloittaisi tuntemattoman prospektoinnin. Taitojen ruostuessa on lopulta helpompi sysätä kylmäsoitot juniorille, joka laitetaan soittelemaan ilman kunnon valmennusta. Ei ihme, että monen potentiaalisen huippumyyjän ura tyssää heti alkuunsa.
Harva myyjä on luonnonlahjakkuus. Hyväksi tullaan harjoittelemalla: myyntispiikkiä voi treenata autossa, peilin edessä tai videolle puhuen. Yhdessä soittaminen ja sparraaminen kollegan kanssa kehittää. Huippumyyjät tietävät, että äänen madaltaminen ja selkeä artikulaatio vaikuttavat lopputulokseen. Jo se, että sanoo nimensä ja asiansa heti ensimmäisessä lauseessa, tekee myyntipuhelusta miellyttävämmän kokeneellekin vastaanottajalle.
Kun tuntematon numero ensi kerralla vilkkuu puhelimesi näytöllä, mieti kahdesti ennen kuin päätät vastaatko puheluun. Ehkei soittaja ole vain myymässä, vaan myös oppimassa. Saatat jopa pystyä auttamaan häntä antamalla palautetta – ja samalla edistät suomalaista myyntikulttuuria. Meillä kun ei edelleenkään ole liikaa hyviä myyjiä.
Ninni Arion on kansainvälisen tapahtumamarkkinoinnin asiantuntija, jolla on yli 20 vuoden kokemus tapahtumista ja messuista eri mantereilla. Hänen erityisosaamistaan ovat strateginen suunnittelu, asiakaskokemuksen kehittäminen ja kohderyhmien ymmärtäminen, mikä näkyy hänen kykynään luoda vaikuttavia asiakaskohtaamisia ja kestäviä liiketoimintaratkaisuja.