Moottoripyöräilyyn keskittyvä Bike-aikakauslehti on saanut Mainonnan eettiseltä neuvostolta huomautuksen Facebook-markkinoinnistaan.
Markkinoija teki Facebook-tilillään helmikuun alussa julkaisun, jossa on kuva vähäpukeisesta nuoresta naisesta nojaamassa kaksin käsin moottoripyörään toinen jalka koukistettuna.
Julkaisussa on kuvan ohella teksti @mpmessut alkaa lähentyä tältä vuodelta loppuaan, mutta Biken osastolla meno jatkuu totutun kuumana. Vielä ehdit maksimoida seksikkyytesi hakemalla itsellesi Biken 2025 moottoripyöräluettelon osastoltamme 6a70! MP 25 avoinna 2.2.2025 klo 17.00 saakka! — paikassa MP-messut.
Lausunnonpyytäjän mielestä mainos on hyvän tavan vastainen, koska mainoksessa naista käytetään katseenvangitsijana ja seksiobjektina, eikä sillä ole tuotteen kanssa mitään tekemistä. Hänen mukaansa mainoksessa on seksuaalisia vihjailuja tai lupauksia, joilla ei ole mainostettavan tuotteen kanssa mitään tekemistä.
Biken mukaan lausuntopyyntö oli aiheeton, koska julkaisu ei ole mainos.
Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että lausuntopyynnön kohteena olevan Facebook-julkaisun tarkoituksena voidaan katsoa olevan yrityksen moottoripyörälehden myynninedistäminen. Facebook-julkaisu on siten markkinointia ja neuvosto on toimivaltainen arvioimaan sen hyvän tavan mukaisuutta.
Neuvosto toteaakin, että lausuntopyynnön kohteena olevan julkaisun tekstiin ja siinä olevan vähäpukeisen naisen kuvaan sisältyy eroottinen viesti, joka ei ole sopusoinnussa syrjimättömyysperiaatteen kanssa.
Naisen kuvaa arvioitaessa mainonnan eettinen neuvosto on muun ohella ottanut huomioon hänen asentonsa. Tällaisen esitystavan voidaan katsoa viestittävän seksuaalisia vihjailuja, joilla ei ole mitään tekemistä markkinoidun moottoripyörälehden kanssa.
Neuvosto katsoi mainoksen olevan hyvän tavan vastainen ja antoi siitä huomautuksen.
Huomautuksen neuvostolta saivat yhteistyöstään myös Moreat Oy ja vaikuttaja Alex Lindfors. Instagram-tilillä tehty julkaisu oli merkitty tunnuksella ”#ad”, mikä ei neuvoston mielestä ollut riittävän hyvin tunnistettavissa markkinoinniksi.
Huomautuksen piilomainonnasta saivat lisäksi Valo Operator Oy:n ja vaikuttaja Eero Herrasen, CVK Coating Technology Oy:n ja vaikuttaja Aki Mannisen sekä Vehoniemen Sora Oy:n ja vaikuttaja Päivi Rantasen yhteistyöt.
Vapauttaviin lausuntoihin Mainonnan eettinen neuvosto sen sijaan päätyi kahdessa tapauksessa.
Lihanjalostaja Snellmania syytettiin rasistisista ja kulttuurista hyväksikäyttöä sisältävistä mainoksista.
Snellmanin itämaisia tuotteita mainostettiin Youtubessa ja televisiossa kolmella miehellä, joilla oli päässään kartionmuotoinen bambuhattu. Kahden lausunnonpyytäjän mukaan mainokset edustavat kulttuurista hyväksikäyttöä ja vanhentuneita stereotypioita.
Mainonnan eettinen neuvosto toteaa lausunnossaan, että humoristisesti kuvatuissa mainoksissa kerrotaan mainostettujen elintarvikkeiden ominaisuuksista eli Aasiaan viittaavasta makumaailmasta.
Neuvoston mielestä mainoksissa käytetyn huumorin voidaan katsoa oleva hyväntahtoista, eikä sen voida katsoa kohdistuvan halventavalla tai loukkaavalla tavalla eri Aasian maihin tai niiden kansalaisiin tai heidän identiteettiinsä.
Neuvosto antoi asiassa vapauttavan lausunnon.
Parvekelasikaihtimia myynyttä Luxiota puolestaan syytettiin piilomainonnasta.
Lausunnonantajan asuntoon oli toimitettu suoramarkkinointimateriaalia parvekelasikaihtimien yhteishankinnasta. Lausunnonpyytäjän mukaan materiaalista ei ilmennyt, että se on mainos.
Mainonnan eettinen neuvosto oli kuitenkin toista mieltä. Se katsoi, että markkinointimateriaali oli vaivatta tunnistettavissa markkinoinniksi.
Lue myös: Mainonnan eettiseltä neuvostolta huomautus muun muassa Temu-yhteistyöstä