MAINOS: 10.fi
Urheilijat ovat edelleen aliedustettuina vaikuttajamarkkinoinnissa, vaikka sitouttavat tutkitusti tehokkaasti.
Vaikuttajamarkkinointi on tullut jäädäkseen. IAB:n arvion mukaan Suomessa panostettiin vaikuttajamarkkinointiin lähes 28 miljoonaa euroa vuonna 2020, ja kasvua on odotettavissa edelleen.
Koska vaikuttajamarkkinoinnin teho perustuu aitoon yhteyteen vaikuttajan ja yleisön välillä, ei somekanavan sisältö voi olla pelkkää mainosten tulvaa. Kun suosituimpien somettajien inventaari uhkaa loppua, markkinoijat alkavat etsiä sitä muualta. Vastauksena voivat olla uudet somepalvelut, mikro- ja nanotason vaikuttajat - ja urheilijat.
Vaikka harvaan asiaan liittyy yhtä vahvaa tunnelatausta ja fanikulttuuria kuin urheiluun, urheilijat ovat edelleen aliedustettuina vaikuttajamarkkinoinnissa. Yhä useampi urheilija ja seura on kuitenkin huomannut, että sosiaaliseen mediaan panostaminen kannattaa sekä taloudellisesti että fanien sitouttamisen näkökulmasta. Somesta on samalla tullut sponsoroinnin tärkein kanava.
Urheilijoiden käyttämiseen vaikuttajamarkkinoinnissa on monta hyvää syytä. Opendorsen tutkimuksen mukaan urheilijoiden kaupalliset yhteistyöt sitouttavat jopa 2,1 kertaa tehokkaammin kuin muiden somevaikuttajien. Samanlaisia tuloksia olemme saaneet myös kotimaisissa kampanjoissa.
Urheilijoiden kanssa voidaan tavoittaa monenlaisia yleisöjä: oman kylän suuruuden kautta on helppo tuoda brändiä tutuksi paikallisesti, kun taas kansainvälistymistä tavoitteleva yritys valitsee kumppanikseen urheilijan, jolla on sitoutunutta yleisöä myös ulkomailla.
Oikeiden urheilijoiden löytäminen vaatii sekä taustatyötä että dataan sukeltamista. Kun brändin tavoitteita tukemaan kootaan tiimi urheilijoita, jotka jakavat samat arvot ja tarjoavat brändin käyttöön sitoutuneen yleisönsä, alkaa tapahtua hyviä asioita.
Hunajayhtymä halusi tuoda Honeysty-energiageelit tutuksi sosiaalisessa mediassa ja lisätä tietoisuutta hunajan monikäyttöisyydestä. Ensimmäisessä vaiheessa Team Honeystyyn valittiin kolme urheilijaa kolmesta eri lajista: maastohiihdosta, kalliokiipeilystä ja jalkapallosta. Kaikki kolme vaikuttajaa ovat erilaisia persoonia ja tavoittavat hyvin erilaiset kohdeyleisöt, osin myös ulkomailla, joka on Honeystylle kiinnostava markkina.
Team Honeystyn urheilijat jakavat kokemuksiaan Honeystystä sosiaalisen median kanavissaan noin kerran kuussa. Kumppanisisältöjen keskimääräinen orgaaninen tavoittavuus kuukaudessa on ollut noin 30 000, ja reaktioita julkaisut saavat keskimäärin 3 500 kuussa. Parhaiten toimivien julkaisujen engagement rate on ollut jopa 20 prosenttia, mikä kielii siitä, että brändi on löytänyt urheilijoiden kautta aidosti relevanttia yleisöä.
Tiimiajattelu siis kannattaa vaikuttajamarkkinoinnissa. Jos kolmella urheilijalla saadaan aikaan tiettyjä tuloksia, millaisia tuloksia saataiisin kuudella tai kymmenellä urheilijalla? Tiimin kokoa ja kokoonpanoa kannattaa myös muuttaa ajan mittaan ja brändin tavoitteiden mukaan.
Kun teet vaikuttajamarkkinointia urheilijoiden kanssa, on hyvä muistaa, että urheilijat ovat ensisijaisesti urheilijoita, eivät ammattivaikuttajia ja sisällöntuottajia. Siksi yhteistyön pitääkin mennä urheilun ehdoilla, sekä markkinoijan että urheilijan vuosikellot huomioiden.
Toisaalta urheilussa juuri piilee urheilullisen vaikuttajamarkkinoinnin suurin etu: sen kautta brändi pääsee tukemaan urheilijan kasvutarinaa onnistumisineen ja haasteineen sekä osaksi ilmiötä, joka herättää ympäri maailman enemmän tunteita ja intohimoja kuin mikään muu. Parhaassa tapauksessa brändi pääsee juhlistamaan urheilijan rinnalla hetkiä, jotka muistetaan vielä vuosikymmenten päästä.
Me 10.fi:llä suunnittelemme kumppanuuksia juuri urheilijoiden ja brändien välille: etsimme sopivimmat kumppanit ja suunnittelemme sisältöjä, joiden avulla sekä brändi että urheilija saavuttavat tavoitteensa.