Suomen parhaita digitaalisen media töitä palkittiin 27.3. juhlitussa Grand One -gaalassa. Markkinointiuutiset oli paikan päällä juhlahumussa ja kysyi viideltä gaalavieraalta saman kysymyksen: Millä keinoin digitaalisissa kanavissa voi erottautua, kun digikanavat ovat täynnä mainosviestejä?
Nita Sederholm, luova strategiajohtaja, N2 Creative
”Digikanavissa voi erottautua tekemällä ei-mainoksia eli orgaanista sisältöä. Me olemme tehneet nyt vuoden orgaanista Tiktokia asiakkaallemme Kotipizzalle. Olemme tuottaneet kanavaan sisältöä joka päivä. Vuosi sitten huhtikuussa julkaisimme videon, jossa kysyimme, haluaisiko joku kosia Kotipizzassa. Idea oli vähän hullu, mutta hakemuksia tuli kymmeniä ja kosinta tapahtui 6.4.2024. Teimme aiheesta kaikkiaan kuusi videota ja saimme 1,7 miljoonaa ihmistä seuraamaan tätä ilmiötä.
Tällainen tekeminen vaatii asiakkaalta hulluutta ja rohkeutta. Asiakkaamme ymmärtää, ettei tässä ole tarkoitus myydä, vaan tehdä elämästä vähän parempaa. Me emme tee mainontaa vaan elämme elämää seuraajien kanssa Tiktokissa.”
Saana Simander, viestintäpäällikkö, Bob the Robot
”Ainoa tapa erottautua on olla oma itsensä. Jos et tiedä, mikä on brändisi oma, autenttinen persoona, se täytyy luoda. Jos teet vain sen, mitä oppikirjojen ja teorioiden mukaan pitäisi tehdä, et enää pärjää.
Digiä tehdään nyt ennen kaikkea somessa. Esimerkiksi Burger King, Duolingo ja Ryanair erottuvat Tiktokissa sillä, että he eivät tee mainontaa eivätkä pidä Tiktokia mainosalustana. He tekevät sisältöä, joka kiinnostaa yleisöä ihan oikeasti.
Brändien sijaan kiinnostavat persoonat. Duolingo personoituu hassuun pöllöön, joka kannustaa ihmisiä suorittamaan kielikursseja ja lainailee Duolingo-applikaation sanastoa. Kun Duolingon Tiktok-kanavalla ilmoitettiin pöllön kuolleen, keräsi uutinen hirveän määrän huomiota kansainvälisessä mediassa.”
Erno Forsström, yrittäjä, Huo–wu
”Feedimme ovat täynnä samannäköistä sisältöä. Ne brändit erottuvat, jotka uskaltavat olla omia aidosti omia itsejään ja luottavat uskaliaaseen ilmaisuun. Jos hakee liikaa vaikutteita muilta, voi kadottaa sen, mikä tekee brändistä ainutlaatuisen. Siksi jokaisen brändin tulisi pysähtyä pohtimaan, mitä se oikeasti edustaa. Ihmiset aistivat keinotekoisuuden.
Myös laatu on erottautumistekijä. Laatu voi olla raikkaita konsepteja tai viimeisteltyä designia. Esimerkiksi muotibrändi Vain on hyödyntänyt somea tosi hyvin, ja siitä puhutaan myös maailmalla.
Moni haluaa tuottaa paljon sisältöä, vaikka järkevämpää on tuottaa sitä vähän vähemmän ja tehdä se tosi hyvin. On uskallettava olla luova eikä tehdä kaikkea niiden samojen metodien pohjalta, joita on aina noudatettu.”
Jonatan Lausti, vanhempi myyntipäällikkö, YOC Finland Oy
”Olemme turtuneet perinteiselle digimainonnalle. Meidän pitää palata pari askelta taaksepäin ja tehdä digissä entistä näyttävämpää ja sitouttavampaa sisältöä. Esimerkiksi pelillistäminen houkuttelee ihmisiä viettämään aikaa brändin parissa ja rakentaa samalla luottamusta kuluttajan ja brändin välille.
Alalla aliarvioidaan kuluttajia ja uskotaan usein toiston ja massan voimaan. Moni ajattelee, että sisältöä täytyy tuottaa valtavat määrät ja että on hyvä jopa ärsyttää, kunhan vaan jää mieleen. Ärsyttäminen ei kuitenkaan ole keino erottautua. On parempi tehdä vähemmän mutta parempaa niin, että ihmiset aidosti tykkäävät. Silloin jää jo kerrasta kuluttajan mieleen.”
Heli Ronkainen, myyntiryhmäpäällikkö, JCDecaux
”Koska digitaalinen media on kasvattanut suosiotaan, olen huomannut, että paras tapa erottautua juuri nyt on tehdä myös jotakin muuta. Julistemainonta on nyt suositumpaa kuin koskaan. Siinä missä digitaalinen ulkomainonta jakaa mainosajan muiden toimijoiden kanssa, julisteet eivät sitä tee.
Viime kesänä Honorin ulkomainoskampanja toimi ihan älyttömän hyvin. Vaikka sama kampanja oli myös digissä, ihmiset löysivät myymälöihin nimenomaan tyylikkäiden, mustavalkoisten, mieleen jääneiden julisteiden vuoksi.”
Juttua muokattu 31.3.2025 klo 8.40: korjattu N2 Creatives muotoon N2 Creative.